Haberler

19 Ağustos 2013

Somali'ye Yapılan Yardımlara Yönelik Basın Toplantısı Düzenlendi

Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlarla ilgili düzenlenen basın toplantısı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlara ilişkin düzenlenen basın toplantısına, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, Yurtdışı Türkleri ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Başkanı Kemal Yurtnaç, TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Polat, TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Dr. Enver Arpa, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, AFAD Başkanı Fuat Oktay, Kızılay Uluslararası Yardımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Kolabaş, Kızılay Başmüfettişi Mintez Şimşek, Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Diyanet Vakfı Genel Müdür İsmail Palakoğlu, Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun, Diyanet Vakfı Hayri ve Sosyal Hizmetler Müdürü Yardımcısı Mustafa Uyar, Dış İşleri Bakanlığı Doğu Afrika Daire Başkanı Olgan Bekar, TİKA, Kızılay uzmanları ve Yurtdışı Türkleri ve Akraba Toplulukları Başkanlığı yetkilileri katıldı.

Somali’ye yapılan yardımlar hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin Somali’de sadece insani ve vicdani nedenlerle bulunduğunu belirtti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin Somali’de yaşanan ölümlere son vermek, insanların çaresizliğine çare olmak için orada olduğunu ifade ederek, “Somali’nin huzur, barış, refah içerisinde yaşaması konusunda Türk milletinin ve devletinin yardım elini uzatmak için oradadır. Kesinlikle siyasi ve hesabi bir nedenle Somali’de değildir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2 yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali ziyaretiyle yıllar yılı gidilemez ülke anlayışını yıktığını kaydetti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somalili yetkililerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretini “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının Mogadişu’ya yaptığı ziyaret, son 20 yılda Somali halkının başına gelen en önemli şeydir. Bu, bizim için milattır” diye değerlendirdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin, Somali’yi dünya gündemine taşıdığına işaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bugüne kadar Somali’ye 19 uçak ve 10 gemiyle on binlerce ton gıdanın aktarıldığını ifade etti. Ekmek fabrikası, aşhane, buzhane çadırkentler kurulduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, insanların tedavisizlik nedeniyle ölmesini önlemek için de 92’si hekim olmak üzere 326 sağlık personelinin ülkede görev yaptığını, 304 ton ilaç ve tıbbi sarf malzeme gönderildiğini, 4 sahra hastanesi kurulduğunu ve 5 ambulans verildiğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı aracılığıyla 329 bin 255 kişiye poliklinik hizmeti verildiğini, 5 bin 154 ameliyat, 23 bin 834 laboratuvar ve 6 bin 334 röntgen işlemi yapıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, sivil toplum örgütlerinin de sağlık alanında çalışma sürdürdüğünü ifade etti.

Gelinen noktada Somali’de gıdasızlık, ilaçsızlık, tedavisizlik ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybeden insan kalmadığına işaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “İnşallah, bundan sonra da Somali’de gıdasızlıktan, ilaçsızlıktan, tedavisizlikten ve susuzluktan ölen hiçbir insan olmaz” diye konuştu. Türkiye’nin yardımlarının kalıcı olmasını istediklerini ve bu yönde çalışma başlattıklarını dile getiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somalililerin kendi ayakları üzerinde durması için önemli adımlar attıklarını vurguladı. Ülkenin en büyük ihtiyacının eğitimli insan gücü olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şu anda 500 Somalili öğrencinin Türkiye’de üniversitede okuduğunu belirtti. Sivil toplum kuruluşları ve vakıf üniversitelerinin getirdiği öğrencilerle bu sayısının bin 418’e ulaştığı bilgisini veren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bin civarında ortaöğretim düzeyindeki öğrencinin de Türkiye’de eğitim gördüğü bilgisini paylaştı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali’de sağlık meslek yüksekokulu ve lisesi, balıkçılık meslek lisesi inşaatlarının sürdüğünü de aktardı. Somali’de çevre konusunda tarihi adımlar attıklarına dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali’deki kemik yığınlarının Türkiye’den götürülen makinelerle yakıldığını, o alanların spor alanlarına dönüştürüldüğünü belirtti. Sokaklardaki çöplerin halkla yapılan işbirliği ile toplandığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ülkeye 49 iş makinesi, 400 çöp konteyneri gönderildiğini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mogadişu’da 200 yataklı hastane yaptıklarını da vurgulayarak, “Afrika’nın en modern hastanesi olacak” görüşünü paylaştı. Bazı sivil toplum örgütlerinin de Somali’de hastane kurduğu bilgisini veren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bu derneklerin çocuk ve kadın doğum hastaneleri yapılması yönünde çalışma sürdürdüğünü bildirdi.
Ülkede Türkiye’nin varlığının son derece önemli olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, burada Cibuti, Sudan ve Yemen’in dışında büyükelçiliği olan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. THY’nin tarifeli seferlerle Somali’yi dünyaya bağladığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA, Türk Kızılayı ve Diyanet Vakfı’nın da ülkede pek çok çalışma yürüttüğünü bildirdi. Açıklamaların ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ basın mensuplarının sorularını yanıtlamasıyla toplantı sona erdi.

Sonraki Haber

Kazakistan'da Tarihi Eserler Koruma Altına Alındı

Kazakistan’daki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Tunç, Hun ve Göktürk devirlerine ait tapınak, mezar ve yerleşim merkezi kalıntıları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından koruma altına alındı. TİKA, kazı çalışmalarında ulaşılan kalıntılarla ilgili olarak Kazakça,...