Haberler

31 Ekim 2017

Somalili Önder Çiftçiler ’den Bursa Tarım Ve Hayvancılık Fuarını Ziyaret

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Somalili çiftçilere tarım ve hayvancılık alanında Türkiye tecrübeleri aktarılmaya devam ediliyor. 

Bu yıl TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde 15. düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na TİKA desteği ile Somali’nin farklı bölgelerinden 7 önder çiftçi gönderildi. Somali Tarım Okulunda görevli Ziraat Mühendisi ve Ofis Asistanın refakatinde Türkiye’ye gönderilen 9 kişilik Somali heyeti; 75 bin metrekare alanda, 420 firma ve firma temsilciliğinin, bin 216 markanın katılımıyla TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenmiş olan Fuarda incelemelerde bulundu.

Somali heyeti ayrıca Bursa civarındaki modern tarım ve hayvancılık işletmelerinde de teknik incelemelerde bulundu ve bu işletmelerde uygulanan yeni tarım tekniklerini görme imkânı buldular. Bursa İlinde kurulmuş olan Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerini ve Tarımsal Birlikleri de ziyaret ederek bunların çalışma esasları hakkında detaylı bilgi sahibi oldular. 

Programa Katılan Somalili önder çiftçiler, ziyaret programının çok verimli geçtiğini, Türkiye’nin tarımsal alanda geldiği son noktanın kendilerini çok şaşırttığını, kardeş Türkiye halkının bilgi ve tecrübelerinden her zaman faydalanmak istediklerini, Türkiye’de üretilen modern tarım alet ve makinaları en kısa zamanda Somali’de de görmek istediklerini ifade ettiler.

TİKA’nın Somali’de yürüttüğü çalışmalar içerisinde Tarım ve Hayvancılık projeleri özel önem arz ediyor. Çünkü Somali’de iklim dengesizlikleri dolayısıyla son yıllarda kuraklık ve kıtlık felaketleri çok yaşanıyor. Tarım ve hayvancılık sektörleri direkt olarak insan gıdası üreten sektörler olması nedeniyle, bu sektörlerin gelişmesi ve kalkınması bu felaketlerin yaşanmaması için öncelikli hedef arasında yer alıyor.

Bu kapsamda 2013 yılında, TİKA ve İnsani yardım Vakfı (İHH) tarafından Somali’de uygulamaya konulan Somali Tarım Okulu Projesi, çok büyük tarımsal ve hayvancılık potansiyeline sahip Somali’nin kalkınması için büyük katkı sunuyor. Önümüzdeki günlerde ilk aşaması başlayacak olan ‘Orta Şabella Tarımsal Kalkınma Projesi’ de Tarım sektöründe çok büyük artı katma değer oluşturacak.

TİKA’nın desteğiyle Bursa’daki Tarım ve Hayvancılık Fuarına katılan Somalili Önder çiftçiler, Tarımsal üretimde Avrupa 1.si olan Türkiye’nin sektördeki son durumunu inceleme ve olumlu tecrübeleri aktarma imkânı buldular.  

Sonraki Haber

Emine Erdoğan, TDV Bakü Türk Lisesinin Yeni Binasının Açılışını Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyaretine eşlik eden eşi Emine Erdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından fiziki altyapısı tamamen yenilenen Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Bakü Türk Lisesi’nin yeni binasının açılışını yaptı. TİKA...