Haberler

23 Ekim 2011

Somali'de Açlığa Karşı Kardeşlik Kazandı

Son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşandığı Afrika Boynuzunda, açlıkla mücadele eden yaklaşık 12 milyon insanın yardımına Türkiye yetişti. Birkaç ay öncesine kadar açlık ve kuraklık yüzünden insanların hayatını kaybettiği Somali’de ölümler son bulmaya başladı. Türkiye’den giden yardımlar, kara kıtanın çocuklarının yüzünü güldürdü. Bir parça ekmek ve bir yudum su için kilometrelerce yürüyen Somalililerin dramı, Türkiye’nin bölgeye yaptığı ziyaretlerin ardından uluslar arası kamuoyunda yankı buldu.
 
TİKA Koordinatör Yardımcısı Mehmet Şamil Emin: “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Yaptığı Ziyaret Somali’nin Miladı Oldu”
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Program Koordinatör Yardımcısı Mehmet Şamil Emin, yaptığı açıklamada özellikle Türkiye’den gönderilen yardımlar sayesinde Mogadişu’da açlıktan ölen kalmadığını müjdeledi. Yaklaşık bir aydır Somali’de olduğunu ifade eden Emin, “Bölgeye ilk kez geldiğimde hayatın burada çok durgun olduğunu fark ettim. İnsanlar sokağa çıkmaya cesaret edemiyordu. Trafikte araç yoktu. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ziyaret Somali’nin miladı oldu. Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozadağ’ın önderliğinde toplanan Somali Yardımları Koordinasyon Kurulu kararı ile bölgeye yapılan teknik uzman heyet ziyareti ülkeye güç verdi. Türkiye’den gelen yardımlar sayesinde Somali halkı birilerinin onları düşündüğüne, birilerinin onların iyiliğini istediğine şahit oldu. Şimdi Mogadişu sokaklarında cıvıl cıvıl. Somali’de hayatın kendi seyrine dönmesindeki en büyük katkı şüphesiz Başbakanımızın ziyaretidir” diye konuştu.

Amacımız, Hiçbir Ayrım Gözetmeksizin Somali Halkını Kucaklamak
Somali’de halk kadar yöneticilerin de kendilerine gösterdiği ilginin her geçen gün arttığını söyleyen TİKA Koordinatör Yardımcısı, “Yardımların ülkenin her tarafına dağıtılması için çalışıyoruz” dedi. “Bizim buraya geliş amacımız 21. Yüzyılında yaşanan insanlık krizini durdurmak. Hiçbir ayrım gözetmeksizin Somali’de herkesi kucaklamak. Herhangi bir ayrım yapılan yardımların amacına uymaz. Biz burada her geçen gün yardım halkamızı genişletmeye çalışıyoruz. Kuzey ve Güney Mogadişu’ya yardımları götürmek için gerekli kanalları zorluyoruz. 20 yıldır iç savaş yaşayan bir ülkede sorunları çözmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Yardım ve Kardeşlik Eli Somali’ye Umut Oldu
Somali için başlatılan yardım kampanyaları devam ederken, acil insani yardım kadar bölgede teknik altyapı çalışmaları da başladı. Türkiye’den gönderilen ambulanslar, kurulan sahra hastaneleri, çadırlar Somali halkına umut oldu.
Ülkemizin yardım eli ile Somali’de açlığa karşı kardeşlik kazandı.

 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...