Haberler

26 Ocak 2015

Somali Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Hizmete Açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika Boynuzu ülkeleri ziyareti kapsamında Somali'nin başkenti Mogadişu'da donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından sağlanan Somali Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Afrika Boynuzu ülkeleri ziyareti kapsamında Somali'nin başkenti Mogadişu’ya gelen Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ı, Mogadişu Havaalanı'nda Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somali Başbakanı Ömer Abdurreşid Ali Şermarke, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar ve bazı bakanlar karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Mogadişu'ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mogadişu Havalimanı'nın Türk müteahhitler tarafından yapılan yeni terminal binasını hizmete açtı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki konuşmasına "Mogadişu Havalimanı'nın bu muhteşem terminal binasının açılışında sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diyerek başladı. Terminal binasının, birçok sıkıntı çekmiş Somali halkına hayırlar getirmesini temenni eden Erdoğan, binanın yapımını üstlenen firmaya teşekkürlerini iletti.

"Somali halkı, bu yardımı asla unutmayacak"

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da bugünün Somali'nin gelişimi ve tarihi için çok önemli bir gün olduğunu söyledi. Somali halkının mutluluğunu dile getiren Somali Cumhurbaşkanı Mahmud,  desteklerinden dolayı Somali'nin Türkiye'ye teşekkür borcu olduğunu belirtti. Somali temasları kapsamında  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile birlikte Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışını yaptı. TİKA tarafından donanım desteği sağlanan başkent Mogadişu'da TOKİ tarafından yaptırılan 200 yataklı Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katıldı.

İki ülke arasında, hastanenin ortaklaşa işletilmesi için imzalanan protokole göre, Sağlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansal destek verecek. Geçen yıl eylül ayından bu yana hasta kabul edilen hastanede, kasımda da ameliyatlar başladı ve yataklı tedavi servisi hizmete açıldı. Hastane, 5 yıl süreyle iki ülke tarafından müştereken işletilecek ve süre sonunda Somali'ye bedelsiz devredilecek.

Beş yıllık süreçte, bölgede tedavisi mümkün olmayan hastaların tedavileri yerinde yapılacak, Somali'de üçüncü basamak modern hastane işletme modeli oluşturulacak, ülke halkına sürdürülebilir, güvenli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulacak, sağlık sistemine yetişmiş insan gücü kazandırılacak. Hastanenin yönetici personeli 6 ay ve 1 yıllık, tabip ve diğer sağlık personeli ise 3 aylık periyotlar halinde görevlendirilecek.

Hastane halen hastane yöneticisi, başhekim, idari ve mali işler müdürü, sağlık bakım hizmetleri müdürü ve finans müdürü dahil toplam 52 Türk personel ve 91 yerel personel ile hizmet veriyor. Güvenlik hizmeti ise 40 yerel ve 5 Türk personelle sağlanıyor. Hastane, 13 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olmasının yanı sıra 12 yoğun bakım, 14 yenidoğan yoğun bakım yatağı, 20 kuvöz, 4 ameliyathane, 1 doğum odası, radyoloji ve laboratuvar ünitelerini barındırıyor. Açılışlarında ardından Somali Cumhurbaşkanlığı binasına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3,5 yıl aradan sonra tekrar Mogadişu'da olmanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirtenn Erdoğan, Somalililere misafirperverlikleri ve muhabbetleri için teşekkür etti. Türkiye'nin Somali Büyükelçiliğinde görev yaparken 27 Temmuz 2013'te terör saldırıları sonucu şehit olan Polis Memuru Sinan Yılmaz'ı rahmet ve minnetle yad eden Erdoğan, aynı şekilde Somali'de görevlerini yaparken hain saldırılar sonucu hayatını kaybeden Sadettin Doğan ve Uğur Tezcan'ı da rahmetle andı ve ailelerine başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 3,5 yıl içinde sivil toplumdan ve resmi kurumlardan birçok vatandaşın her türlü tehlike, sıkıntı ve badireyi göze alarak Somali'de görev yaptığına işaret ederek,  "Onların bu gayretleri, fedakarlıkları, hizmetleri sayesinde bugün bu seviyelere geldik. Kendilerine en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Allah'a hamdolsun üç buçuk yıl önce verdiğimiz sözlerin tutulmaya başlandığını ve bunların ortaya çıktığını görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Önceki ziyaretimizden bu yana mevcut gelişmeler bizleri geleceğe yönelik umutlandırıyor" ifadelerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 200 yatak kapasiteli, son teknoloji hastanenin Mogadişu'da açıldığını belirterek, iki ülkenin sağlık bakanlarına, TOKİ'ye, TİKA'ya ve yüklenici firmalara teşekkür etti. İki ülke Sağlık Bakanlıklarının birlikte idare edeceği hastanenin, 5 yıl sonra tamamen Somali Sağlık Bakanlığına devredileceğini belirten Erdoğan, buraya, Sağlık Bakanlığının doktor, sağlık ekibi, hemşire takviyesinde bulunacağını, bir eğitim-öğretim hastanesi sıfatıyla görev yapacak hastanenin, Somalili doktorların, hemşirelerin görev alacağı bir merkez haline geleceğini ifade etti.

Somali'nin aynası olacak ve ülkenin imajına çok olumlu katkı sağlayacak Mogadişu Havalimanı yeni terminalinin de bugün açılışını yaptıklarını kaydeden Erdoğan, çok kısa zamanda tamamlanan terminal binasının, 300 kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. Uluslararası toplumu, Somali ile olan bağlarını güçlendirmeye, Somali'nin dertleriyle yakından ilgilenmeye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Donörler toplantısı yapmak suretiyle sonunda bir hiç çıkan değil sonunda netice çıkan toplantılar istiyoruz" diye konuştu. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali'deki temaslarının ardından bu ülkeden ayrıldı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Lesotho’nun Mohokko Bölgesi’ndeki İhtiyaç Sahibi Dağ Köylülerine Malzeme Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Lesotho’nun Mohokko Bölgesindeki ihtiyaç sahibi dağ köylülerine malzeme desteğinde bulunuldu. Lesotho Dışişleri Bakanı Mohlabi Kenneth TSEKOA Türkiye Cumhurriyeti Pretoria Büyük Elçiliği aracılığıyla TİKA’dan Lesotho’nun Mohokko Bölgesindeki ihtiyaç sahibi...