Haberler

25 Haziran 2013

Sırbistan Devlet Başkanı'nın Eşi Dragica Nikoliç TİKA'yı Ziyaret Etti

Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç’in eşi Dragica Nikoliç, kendi adına kurmuş olduğu Dragica Nikoliç Vakfı’nın idarecileri ve Sırbistan’ın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri ile birlikte, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Sırbistan Devlet Başkanı’nın eşi Nikoliç, 2013 yılı başında yeni doğan bebek ve anne sağlığına ilişkin olarak Sırbistan’daki mevcut şartları iyileştirmek maksadıyla kurulan Vakıf hakkında genel bilgi verdi. Nikoliç, ileriye yönelik TİKA ile işbirliği içinde müşterek projeler yapmaktan büyük memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Yeni doğan bebek ve anne ölümlerinin yüksek olmasını dile getiren Nikoliç, Sırbistan’daki doğum evlerinin içinde bulundukları şartların yetersiz olduğunu, bu şartları iyileştirmeye yönelik olarak Çaçak ve Krugeyavaç’ta modern koşullara sahip doğum hastaneleri yapılmasına ilişkin projelerini hayata geçirebilmek için TİKA’dan destek talebinde bulundu.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise, Dragica Nikoliç Vakfı’nın anne çocuk sağlığına yönelik yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını söyledi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, vakfın projelerine mevcut imkânlar çerçevesinde destek sağlamaktan büyük mutluluk duyacaklarını belirtti. İnsana yapılan yatırımın önemine vurgu yapan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, ilk aşamada Sırp doktor ve ebelerin Türkiye ve Sırbistan’da eğitilmeleri hususunda işbirliği yapmaya ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, sağlık eğitiminin yanı sıra kadınların eğitimi ve meslek edinmeleri gibi hususlarda da katkı sağlayabileceklerini belirtti.

Dragişa Mişoviç Hastanesinin tadilatı
Sırbistan’ın en büyük hastanesi olmasının yanı sıra eğitim ve araştırma hastanesi olarak da hizmet veren Belgrad’da bulunan Dragişa Mişoviç Hastanesinin 2009 yılında yanan ek binasının ikinci katının ameliyathane ve yoğun bakım ünitesinin tadilatı TİKA tarafından gerçekleştiriliyor. Söz konusu projenin inşaat çalışmaları devam ediyor.

Sancak Bölgesi’ne 7 ambulans
TİKA tarafından Sancak Bölgesi’nde bulunan 6 şehirdeki 7 hastanenin hizmetinde kullanılmak üzere 7 acil yardım ambulansın temini gerçekleştirildi. Temin edilen ambulansların muayene ve kabulü 19 Haziran 2013 tarihinde yapılarak yakın zamanda Sancak Belediyelerine teslimi planlanıyor.

Novi Pazar TİKA İlköğretim Okulu inşası ve donanımı
TİKA tarafından Novi Pazar’da üç vardiya halinde sürdürülen ilkokul eğitiminin iki vardiyaya indirilebilmesi amacıyla Novi Pazar TİKA İlköğretim Okulu’nun inşası gerçekleştirildi. Söz konusu okulun ekipman temini de TİKA tarafından yapılarak, yeni öğretim yılından önce açılması planlanıyor.

Priboy Sosyal Konut Projesi
Sancak Bölgesinde yer alan Priboy şehrinde 2010 yılı, Ekim ayında meydana gelen yangında evleri kül olan 5 Boşnak aile ile toprak kayması sonucunda evlerini kaybeden 3 Sırp aile için Priboy Belediyesinin inisiyatifi ile bir proje başlatıldı. Başlatılan ancak ülkede yaşanan ekonomik kriz ve Belediyenin içinde bulunduğu imkânsızlıklar sebebiyle bitirilemeyen sosyal konutların tamamlanması, temel ihtiyaç malzemeleri ile donanımlarının sağlanması hususları, ailelerin sosyal refahına ve toplumsal barışa katkıda bulunacağı değerlendirilerek TİKA tarafından üstlenildi. TİKA tarafından gerçekleştirilen projeden eşit şekilde yararlanacak ailelerin üçünün Sırp olması ise, iki toplum arasında sosyal barışa katkı sağlayacak olması açısından büyük önem taşıyor. TİKA tarafından tamamlanan söz konusu konutlar sahiplerine teslim edildi.

Sancak Bölgesinde yaşayan çiftçilere sera dağıtımı
TİKA tarafından Sancak Bölgesi’ndeki çiftçilere destek olmak amacıyla, Novi Pazar, Priboy, Raşka ve Kurshumlija şehirlerinde yaşayan çiftçilere 20’şer adet sera dağıtımı yapıldı. Söz konusu proje ile çiftçilere büyük katkı sağlanırken, TİKA’nın Sırbistan’da çiftçilere yönelik sera dağıtım projesi devam ediyor.

Sonraki Haber

Benin'de Pamuk Yetiştiriciliğine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Benin Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Pamuk Araştırma Enstitüsüne, ‘Benin’de Pamuk Yetiştiriciliği’ projesi kapsamında teknik malzeme desteği verildi. Benin Cumhuriyeti’nde tarımsal üretim faaliyetleri içinde pamuk üretiminin ülke ekonomisinde önemli bir...