Haberler

11 Mart 2013

Sana Üniversitesi Türk Dili ve Tercüme Bölümü Derslikleri Yenilendi

Yemen’de 2007’ de açılışı yapılan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tadilat ve tefrişatı gerçekleştirilen Sana Üniversitesi Türk Dili ve Tercüme Bölümü’nün yeni derslikleri, 2 – 7 Mart 2013 tarihleri arasında düzenlenen “Yemen’de Eğitim Fuarları Haftası” kapsamında açıldı.

Sana Üniversitesi’nde hizmet vermekte olan Türk Dili ve Tercüme Bölümü’nün sınıfları, kütüphane ve öğretim üyelerine ait odaların inşaatı ve donanımı TİKA tarafından yapıldı.

Yemen’de Eğitim Fuarları Haftası” kapsamında gerçekleştirilen açılışa, Türkiye Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi’nin yanı sıra Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Sana Üniversitesi Diller Fakültesi Dekanı Aziz Sabit, TİKA Yemen PKO yetkilileri, üniversite temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmaları ve kurdele kesim töreninin ardından bölümü gezen misafirler TİKA tarafından Yemen’e gönderilen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi “Gümüş Ayaklar Dans Grubunun” gösterisini izledi.

Sana Üniversitesi Diller Fakültesi Dekanı Aziz Sabit, açılışın ardından açıklamalarda bulundu. Sabit, Türk Dili ve Tercüme Bölümü’nün tefrişatını yapan TİKA başkanlığına ve Türk öğretim üyelerinin görev yapmasını sağlayan Yunus Emre Enstitüsü’ne teşekkür etti. Sabit, bölümün bir anda en çok ilgi gören dil olma özelliği kazandığını belirtirken, Türkçe öğrenen bölüm öğrencilerinin iki ülke ilişkilerinde kilit rol oynayacağını ifade etti.

İkinci dönem mezunlarını vermeye hazırlanan bölümün öğrencileri, Türkçeyi “kolay” ve Arapçaya yakın bir dil olarak görüyor. Açılışta bu yıl mezun olmaya hazırlanan öğrencilerin heyecanlı olduğu gözlenirken Türkçe, içerdiği ortak Arapça kelimeler nedeniyle “kolay” bir dil olarak adlandırılıyor.

Türkiye-Yemen ilişkilerinde yeni bir dönem başladı
TİKA başkent Sana’da 2012 yılı Haziran ayından itibaren faaliyet gösteriyor. Bölge ile ilişkileri somutlaştıracak projeler gerçekleştiren TİKA Sana Program Koordinasyon Ofisi, 22 Ekim 2012 tarihinde Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından açıldı. Bu bağlamda Türkiye Yemen ilişkilerinde yeni bir dönem başlamış oldu.

Yemen’de Gerçekleştirilen Projeler
Yemen’de turizm ve otelcilik konusunda mesleki eğitime olanak tanımak amacıyla açılan liseye TİKA tarafından donanım yardımı yapıldı. Ayrıca ülkede diyaliz merkezi kurulması ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Ülkedeki sağlık altyapısını güçlendirmek amacı ile TİKA tarafından Yemen Sağlık Bakanlığı’na ambulans hibe edildi.

İlgili haber için tıklayın

Sonraki Haber

Türk Heyeti Sağlık Alanında Yapılacak İşbirliği İçin Moritanya'ya Gitti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Avrupa Parlamenterler Forumu (EPF) işbirliğinde, EPF’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) temsilci ayağı olan Nüfus Kalkınma Grubu (NKG) üyesi milletvekilleri ve Türkiye Aile Planlaması Derneği (TAPD) görevlileri...