Haberler

19 Kasım 2013

Romanya'da Balkanlara Gidişinin 750. Yılında Uluslararası Sarı Saltuk Gazi Sempozyumu'na Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Trakya Üniversitesi, Türk Dil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde, Romanya’nın Köstence şehrinde Balkanlara Gidişinin 750. Yılında Uluslararası Sarı Saltuk Gazi Sempozyumu gerçekleştirildi.

Balkanların Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol üstlenen, verdiği barış ve hoşgörü mesajları ile hem Müslümanlar hem de diğer topluluklar nezdinde büyük saygı kazanan Türkmen Dervişi Sarı Saltuk’un Balkanlara gidişinin 750. yılı münasebetiyle TİKA, Trakya Üniversitesi, Türk Dil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde Balkanlara Gidişinin 750. Yılında Uluslararası Sarı Saltuk Gazi Sempozyumu düzenlendi.

Türk ve İslam tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Sarı Saltuk’un sosyal, kültürel ve bilimsel etkinliklerle anılması ve anlaşılması amacıyla gerçekleştirilen sempozyuma, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Şaban Çobanoğlu ve TİKA temsilcileri ile birlikte alanında uzman yerli ve yabancı akademisyenler katıldı.

Sempozyumda, Sarı Saltuk Gazi’nin hayatı, tarihî şahsiyeti ve menkıbeleri; yaşadığı dönemin şartları ve Sarı Saltuk Gazi’nin seyahatleri; Türk-İslam medeniyetindeki yeri ve önemi; Balkanların Türkleşmesi ve İslamlaşmasına katkıları; seyahat ettiği coğrafyalara katkıları; arşiv belgeleri ışığında Sarı Saltuk Gazi ve Saltuknâme gibi konularda toplam 29 farklı tebliğ sunuldu. Sempozyum, Sarı Saltuk’un bulunduğu bölgelerdeki tesirine ilişkin yeni bilgi ve belgelerin gün yüzüne çıkarıldığı ve uzmanlar tarafından değerlendirilerek kamuoyuna duyurulduğu önemli bir etkinlik oldu.

Etkinlik kapsamında Babadağ kasabasında bulunan ve TİKA desteği ile restore edilmiş olan Sarı Saltuk Baba Türbesi katılımcılar tarafından ziyaret edildi. Ayrıca Köstence, Tulça, Mecidiye ve Mangalya’da bulunan kültürel miraslar incelendi. Kültürel ve sosyal etkinlikler kapsamında Sarı Saltuk’a ilişkin çalışmalar gerçekleştiren uzmanların bölgeyi daha iyi tanımaları hedeflenerek, ziyaretler esnasında verilen birlik ve beraberlik mesajları ile toplumlar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yapıldı.

Sonraki Haber

Moritanyalı Gazetecilere Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Moritanya Gazeteciler Sendikası’na mensup 12 gazeteci, Anadolu Ajansı Orta Doğu ve Afrika Haberleri Servisi’nde verilen 5 günlük semineri tamamlayarak, sertifikalarını aldı. TİKA’nın katkılarıyla Türkiye’yi ziyaret eden Moritanyalı gazeteciler,...