Haberler

27 Ekim 2017

Romanya’da Türk Araştırmaları Merkezi Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Orta ve Doğu Avrupa’da Osmanlı eserlerini ihya ederken, elde edilen tecrübeleri bölge ülkeleri ile paylaşıyor.

25 yıldır faaliyetlerini aralıksız sürdüren TİKA, 600 yıl Osmanlı İmparatorluğunun bir parçası olmuş Orta ve Doğu Avrupa’daki ecdat yadigârı eserleri ihya ediyor. Sayısız eseri ayağa kaldıran TİKA, tarihi eser restorasyonu ve özellikle Osmanlı arkeolojisi alanında birçok başarılı projeye imza attı.

Son dönemde yürütülen Sırbistan’daki bir Ram Kalesinin restorasyonu, Hırvatistan Osijek’te yer alan Sultan Süleyman Köprüsü’nün araştırılması ve Macaristan Zigetvar seferi sırasında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman türbesinin kazı çalışmaları bu alanlarda yapılan çalışmalar arasında yer alıyor.

TİKA ayrıca düzenlediği konferanslar projelerle elde ettiği tecrübe ve birikimi bölge ülkelerine aktarıyor. Birçok kurum ve kuruluşla işbirlikleri kurarak bu kurumların kurumsal kapasiteleri artırıyor.  İhya edilen eserler ve buralarda kazanılan tecrübelerin anlatıldığı konferanslar ile ilgili ülkelerde Osmanlı tarihini yeniden anlatan TİKA, bu ülkelerde faaliyet gösteren araştırma merkezlerini ve enstitüleri desteklemeyi de ihmal etmiyor.

Bu amaçla TİKA tarafından, son olarak Romanya’nın başkenti Bükreş’te bulunan, Bükreş Üniversitesi Türk Araştırmaları Merkezi yenilenerek hizmete açıldı. 20 yıldır faaliyet gösteren ve Türk ve Osmanlı tarihi alanlarında öğrenci yetiştiren merkezin tadilatı gerçekleştirildi. Merkeze son teknoloji cihazlar ve ofis mobilyaları hibe edilerek modern bir çalışma ortamına kavuşması sağlandı. Ayrıca proje ile merkez bünyesinde bir de Türk köşesi açılarak Türk tarih ve kültürünün tanıtımına katkı sunuldu.

Bunun yanı sıra Romanya tarihinde bir ilk olarak Osmanlı Arkeolojisi ile ilgili iki günlük uluslararası konferans düzenlendi. Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesi Türk Araştırmaları Merkezi ve Romanya Arkeoloji Enstitüsü ile ortaklaşa gerçekleştirilen konferansa, Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Romanya Kültür Bakanlığı Bakan Danışmanı Viviana Anghel, TİKA Bükreş Program Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan, Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bogdan Murgescu, Türk Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Silvana Rachieru, Kanuni Sultan Süleyman Türbesinin kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Ali Uzay Peker ve diğer davetliler katıldı.

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Osman Koray Ertaş da “Türkiye ile Romanya arasında her alanda ilerleyen yakın ilişkiler, akademik ve bilimsel iş birliği alanında da somut projelerle güçlenmektedir. Zengin tarihi ve kültürel geçmişiyle bölgedeki önemli iş birliği ortaklarımızdan biri olan Romanya'daki ortak taşınmaz kültür mirası eserlerinin ortaya çıkarılması ve mevcutların muhafazası için Romen makamları ve bilim dünyasıyla birlikte gayret gösteriyoruz” dedi. Büyükelçi Ertaş, Türk ve Romen tarihçileri ve arkeoloji uzmanlarının ilk kez düzenlenen bir konferansta bir araya gelmelerinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ve söz konusu toplantının özellikle Osmanlı dönemine ait eserler bakımından arkeoloji alanında somut projelerin hayata geçirilmesine vesile olmasını temenni ettiğini ifade ederek toplantının gerçekleşmesine imkân sağlayan kurumlara teşekkür etti.

TİKA Bükreş Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan konuşmasında TİKA olarak Romanya’da Osmanlı arkeolojisi  alanında ilk önemli adımı bu konferansla ve Türk araştırmaları merkezinin açılışıyla atmış olduklarını; buraya Türkiye’den gelen Profesörlerin Romanyalı meslektaşları ile Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarının bulunması noktasında Macaristan’da ortaya koydukları başarıyı paylaşacağını ve Romanya’da Osmanlı Arkeolojisini tartışacaklarını bunun daha güzel fikir ve projelerle yeni açılımlar ortaya çıkaracağını söyledi. Koordinatör Daştan, iki önemli projeye katkıda bulunan kurumlara teşekkür etti. Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından; programın gerçekleşmesinde emeği olan misafirlere TİKA tarafından plaketleri takdim edildi ve TİKA tarafından yenilenen Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesi Türk Araştırmaları Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi

TİKA tarafından bu yıl 3. Etabı gerçekleştirilen Kanuni Sultan Süleyman Türbesi Kazılarında elde edilen bulgular Türk bilim adamlarınca Romanya kamuoyuna duyuruldu.  “Romanya’da Osmanlı Arkeolojisi: Zorluklar, Gerçekler, Perspektifler” başlıklı uluslararası konferans, Türk ve Romen akademisyenlerin özellikle Osmanlı Arkeolojisi konusunda tecrübelerini paylaşarak bu alanda gelecekte gerçekleştirilecek iş birliği imkanları bakımından önemli bir başlangıç teşkil ediyor.

Sonraki Haber

Fildişi Sahili Afrika Müslüman Üniversitesi’nin Bilişim Altyapısı Oluşturuldu

Fildişi Sahili İmamlar Yüksek Konseyi (COSIM)’nin talebi doğrultusunda, TİKA tarafından Fildişi Sahili Afrika Müslüman Üniversitesi bünyesinde bir bilgisayar laboratuvarı kuruldu. TİKA, Fildişi Sahili’nde gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Fildişi Sahili...