Haberler

03 Ocak 2013

Restorasyonu TİKA Tarafından Yaptırılan Silsile Kubbesi Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala Tarafından Açıldı

Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Mescidi Aksa’da restorasyonu Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yaptırılan ’Silsile Kubbesi’nin açılışını yaptı.

Açılışa Başbakanlık Müsteşarı Ala’nın yanısıra Mescidi Aksa Vakfı Başkanı Şeyh Abdül Azam Salhab, TİKA Başkanı Serdar Çam, TİKA Filistin Koordinatörü Kürşat Mahmat, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Sefer Turan ve Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosluğu Konsolos Yardımcısı Elvan Hacıefendioğlu ve Konsolos muavini Hüsamettin Arslan ile El Aksa Vakfı mütevelli heyeti üyeleri katıldı.

“Türkiye, Ne Zaman Bir Şeye İhtiyacımız Olsa Hemen Yanımızdadır”

Açılış öncesinde Haremül Şerif içinde bulunan ve Kudüs’ün Osmanlı idaresi sırasında Arapça dil bilgisi derslerinin verildiği şu anda ise Kudüs El Aksa Vakfı’nın genel merkezi olarak kullanılan vakıf binasını ziyaret eden Başbakanlık Müsteşarı Ala, vakıf başkanı Salhab tarafından karşılandı. Şeyh Salhap, “Türkiye ne zaman bir şeye ihtiyacımız olsa hemen yanımızdadır. Her ne kadar buradan biz sorumlu olsak da Filistin işgal altında olduğu gibi burası da İsrail işgali altındadır. Burada gezerken ne tarafa yüzünüzü dönseniz her yerde Osmanlı’nın, yani sizlerin izlerinizi görürsünüz. Buralarda çok sayıda Osmanlı askerinin mezarı vardır. Kubbet’üs-Sahra’nın yanındaki, Silsile Kubbesi’ni yine sizlerin çabalarıyla yeniledik. Çiniler Türkiye’den geldi ve yapıldı, yardımlarınız için size çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Başbakanlık Müsteşarı Ala, yaptığı konuşmada, ’Yaptığımız hiçbir şey için bize teşekkür etmenize ya da minnet duymanıza gerek yok, burayı siz koruyorsunuz, asıl biz sizlere minnet duyuyoruz. Bunlar çok önemli eserlerdir ve kaybolurlarsa onları yerine tekrar koymak mümkün değildir. Bunlar İslam uygarlığının tüm insanlığa hediyesidir. Bu arada, size Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdim” diye konuştu.

Heyet daha sonra Kubbet’üs-Sahra’nın yanında bulunan Silsile Kubbesi’ne geçerek burada El Aksa Vakfı Başkanı Şeyh Abdül Azam Salhab’ın duasıyla Silsile Kubbesi’nin açılışı yapıldı.

Restorasyon çalışmaları sırasında Silsile Kubbesi’nin tüm çinileri Türkiye’den getirilerek El Aksa Vakfı’nın mühendis ve ustaları tarafından kubbe tamamen yenilendi. TİKA tarafından yapılan yenileme çalışmaları dört yıl sürdü.

Hakkında pek çok rivayet bulunan Silsile Kubbesi’nin, Emevi halifesi Abdülmelik bin Mervan tarafından Mısır’dan gelen 7 yıllık vergilerle yaptırıldığı biliniyor.

Sonraki Haber

Kalkınma İşbirliği Projelerinde Yeni Bir Ülke: Gabon

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6-8 Ocak 2013 tarihleri arasında Orta Afrika ülkelerinden Gabon’a düzenlediği ve geniş bir heyet katılımıyla gerçekleştirilen resmi ziyaret Gabon tarihinin en büyük diplomatik ev sahipliği anlamına da geliyor. Bu gezi boyunca...