Haberler

11 Temmuz 2012

Reşat Kadiç Bölge Okuluna TİKA'dan Destek

Bosna-Hersek Federal Cumhuriyeti Zenica- Doboj Kantonu dâhilinde yer alan Kakanj, Saraybosna ve Zenica şehirleri arasında yer alıyor. Reşat Kadiç Bölge İlköğretim Okulu Kakanj belediye merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta, Bırnjic kasabasında bulunuyor. Bölgede nüfusun tamamı Boşnak Müslümanlardan meydana geldiği için Yugoslavya döneminden bu yana kamu yatırımlarından yeterli miktarda faydalanamıyor. 1967 yılında inşa edilen Reşat Kadiç İlköğretim Okulu 386 öğrenciyle bölgede eğitime devam ediyor.

Zamanın ve çevresel faktörlerin yıprattığı okul, birkaç tadilata rağmen öğrencilere gerekli fiziksel şartları sağlayamıyordu. Okul, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Saraybosna Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri tarafından iki kez ziyaret edildi. Ziyaretler sırasında öğrencilerin Türkiye’ye duyduğu ilgi büyüktü.

Saha çalışmaları neticesinde kış aylarında sert mevsim koşullarına rağmen Reşat Kadiç Bölge İlköğretim Okulunun korunmasız olduğu, kapı ve pencere doğramalarının gerekli standartları yakalayamadığı ve çatı malzemelerinin kansere neden olan madde içerdiği dikkat çekti.

Kakanj Reşat Kadiç İlköğretim Okulunun tadilat TİKA tarafından yapıldı. Okul, düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi. Törene Zenica Doboj Kantonu Milli Eğitim Bakanı Bernadeta Galijaşeviç, TİKA yetkilileri, yerel yöneticiler ve halk katıldı. Yağan yağmura rağmen tören bir şenlik havasında geçti. Reşat Kadiç İlköğretim Okulu öğrencileri hazırladıkları tiyatro gösterisini, şiir ve müzik dinletisi, halk oyunları gösterisini sergiledi.

İki ay süren tadilat çalışmalarının ardından yenilenen Reşat Kadiç ilköğretim Okulu yetkililere teslim edildi. Proje ile 360 öğrencinin daha sağlıklı koşullarda eğitim alması sağlanmış oldu.

Sonraki Haber

"tika Gittiği Ülkelerde Türkiye'nin ve İnsanımızın Ruhunu Yansıtıyor"

BM EKOSOC tarafından 2007 yılında kurulan Kalkınma İşbirliği Forumu’nun (DCF) ilki 2008 yılında New York’ta toplandı. 2 yılda bir düzenlenecek olan Forum ile kalkınma yardımları alanında faaliyet gösteren temsilciler bir araya geliyor. 2-9 Temmuz 2012...