Haberler

15 Şubat 2013

Prizren Emin Paşa Camii Restore Edilecek

Kosova’daki Osmanlı eserlerinin ihya edilmesi ve kültürel mirasın korunması için yapılan çalışmalar kapsamında, 19. yüzyılda inşa edilen Emin Paşa Camii TİKA tarafından restore edilecek.
Balkanlardaki kültürel mirasın korunmasını sağlamak için önemli adımlar atan TİKA, bu yöndeki çalışmalarına Kosova’nın Prizren şehrinde bulunan, 19. yüzyılda inşa edilmiş ve gerek tezyinatı gerek iç süslemeleri itibariyle şehrin ve Kosova’nın en güzel camilerinden biri olan Emin Paşa Camiini restore ederek devam ediyor.
Restorasyonun başlatılması için yapılan ön görüşmelerin ardından 07 Şubat 2013 tarihinde TİKA, Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kosova İslam Birliği temsilcilerinin imzaladığı “Emin Paşa Camii Restorasyon Projesi Protokolü” ile çalışmalara resmen başlanmış oldu. İmzalanan protokole müteakiben başlatılacak çalışmalarla Emin Paşa Camii restorasyonuna ilişkin projelendirmenin 2013 yılı içerisinde tamamlanması öngörülüyor.
Atılan imzaların ardında düzenlenen basın toplantısında konuşan Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Veton FIRZI, TİKA’nın özellikle kültürel miras alanında Kosova Kültür Bakanlığının önemli bir ortağı olduğunu ve bu protokolün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. FIRZI, çok sayıda tarihi ve kültürel mirasın restorasyonu ve korunmasında yaptığı çalışmalar için TİKA’ya teşekkür ederek, bu işbirliğinin gelecekte de devam etmesi temennisinde bulundu.
Basın toplantısında yaptığı konuşmada Kosova’daki Osmanlı eserlerini Kosova’nın kültürel mirasının incileri olarak değerlendiren Kosova İslam Birliği Genel Sekreteri Resul Rexhepi, restorasyon çalışmaları konusunda Kosova Kültür Bakanlığı’nın TİKA’ya güvenmesinin çok isabetli olduğunu ve TİKA’nın kültürel mirasa ait eserlerin restorasyon çalışmaları konusunda potansiyeli ve tecrübesi olan en önemli kurum olduğunu belirtti. Rexhebi, imzalanan protokolle yok olma riskiyle karşı karşıya olan tarihi eserlerin yeniden ihyasına katkı sağladığı ve bu eserlerin yaşatılabilmesi noktasında Kosova’da bir ümit ışığı yaktığı için Türk Hükümetine, halkına ve TİKA’ya teşekkür etti.
2007 yılından itibaren Kosova’daki kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılabilmesinin sağlanması için birçok proje yürüten TİKA, geçtiğimiz yıl Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ ve Kosova Kültür Bakanı Memli Krasniqi’nin katılımıyla tanıtımı yapılan Fatih Cami Çevre Düzenlemesi, Sinan Paşa Cami Çevre Düzenlemesi, Yaşar Paşa Camii, Yanova Murat Bey Camii projelendirme çalışmalarını bitirerek uygulama aşamasına geçti. Bu çalışmaların yürütülmesinde özellikle Kosova makamlarının sağladığı kolaylıklar ve Kosova halkının göstermiş olduğu teveccüh TİKA’nın bölgede yürüttüğü bu tip çalışmaların devamı ve etkinliği açısından son derece büyük önem taşıyor.

Sonraki Haber

Duha Türklerine Bayram Hediyesi

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında bir keşif dergisinin yaptığı çalışma sonucu ‘Kayıp Türkler’ başlığıyla gündeme gelen, medyada ve kamuoyunda ilgi uyandıran “Duha(Dukha)” Türklerine kış için insani yardım malzemelerinden oluşan paketler TİKA Program Koordinasyon Ofisi yetkililerince teslim...