Haberler

10 Aralık 2014

Pakistanlı ve Filistinli Teknik Öğretmenlere Endüstriyel Otomasyon Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Japonya Uluslararası Koordinasyon Ajansı (JICA) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen Endüstriyel Otomasyon Teknolojilerinin Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerinde Yaygınlaştırılması Eğitimi (IATE) projesi kapsamında, Pakistan’dan gelen 10 teknik öğretmene ileri seviye Endüstriyel Otomasyon Eğitimi düzenleniyor.

Faaliyet gösterdiği ülkelerde önemli projelere imza atan TİKA, mesleki eğitim programlarına verdiği desteklerle faaliyetlerine devam ediyor. Söz konusu eğitim programının İzmir’de gerçekleştirilen açılış törenine, Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Yutaka Yokoi, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Mayumi Endoh’ın yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Japonya Büyükelçisi ve beraberindeki heyet, projenin eğitim yeri olan ve TIKA-JICA işbirliğinde donanım desteği sağlanan Bornova Mazhar Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmen Eğitim Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Eğitim programı kapsamında, temel ve orta seviye eğitimlerini Türkiye’de başarı ile tamamlamış olan 10 Pakistanlı teknik öğretmene 8-26 Aralık 2014 tarihlerinde 3 hafta süreyle ileri seviyede eğitim düzenlenecek. Söz konusu eğitim projesi kapsamında yabancı kursiyerlere yapılan ilk ileri seviye eğitim olması özelliği taşımakta.

Ayrıca; IATE Projesi kapsamında 10 Kasım-05 Aralık 2014 tarihleri arasında Filistin’den gelen 5 teknik öğretmene de temel seviye eğitim programı düzenlenmişti. Söz konusu eğitim programının Ankara’da gerçekleşen kapanış töreninde katılımcılar tarafından eğitim programı kapsamında hazırladıkları projelerin sunumları gerçekleştirildi.

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanının Orta Asya ve Orta doğudaki diğer ülkelere de yaygınlaştırılması, bu ülkelerde sektörün ihtiyacına göre öğretim programı hazırlanması, Öğretmen Eğitim Sisteminin kurulması ve öğretmenlerin Türkiye’de eğitilmesi amacıyla hazırlanan proje TİKA, Milli Eğitim Bakanlığı JICA arasında 28 Kasım 2011 tarihinde imzalanan mutabakat zaptı ile uygulamaya konulmuştu.

Türkiye’nin Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanında elde etmiş olduğu tecrübenin Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerine yaygınlaştırılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı JICA ve TİKA işbirliği ile üç yıl sureli proje başlatılmıştı. Bu çerçevede, JICA ve TİKA’nın desteği ile ihtiyaç analizi çalışması 2011 yılında gerçekleştirilmiş ve hedef ülkeler, ülkeye özel ve hedef grup olmak üzere iki kategoride değerlendirilmişti. Söz konusu eğitim programların hazırlık çalışmalarında bulunmak üzere JICA, Milli Egitim Bakanlığı ve TİKA personelinden oluşan yetkililer, hedef ülkelerde ihtiyaçların belirlenebilmesi amacıyla çeşitli saha çalışmalarında bulunmuşlardı.

Endüstriyel Otomasyon Eğitim programı kapsamında katılımcılar her bir kurs için 3 veya 4 haftalık sürelerde, uygulamalı dersler ve İzmir, İstanbul, Manisa ve Bursa civarında bulunan fabrikalarda incelemelerde bulunarak otomasyon üzerine deneyimler elde ediyor. TİKA’nın katkılarıyla 3 yıldan bu yana devam eden proje kapsamında Pakistan, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, Afganistan ve Filistin olmak üzere 9 ülkeden bugüne kadar düzenlenen 13 kursta 119 yabancı katılımcı endüstriyel otomasyon teknolojileri ile ilgili temel ve orta seviyede eğitimler aldılar. Ayrıca proje kapsamında 2015 yılı içerisinde Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan’dan 15 teknik öğretmenin daha eğitim alması planlanıyor.

Sonraki Haber

Bangladeş'te Mustafa Kemal Atatürk Lisan Dershanesi'ne Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Bangladeş’in başkenti Dakka’da bulunan Mustafa Kemal Atatürk Lisan Dershanesi’nin donanımı gerçekleştirildi. Bangladesh University of Professionals bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkçe eğitimin yanısıra Türk kültürünün de tanıtımında büyük rol...