Haberler

21 Haziran 2012

Pakistanlı Kadın Çiftçilere TİKA'dan Destek

Dünya gıda üretiminin büyük bir bölümünü kırsal kesimde yaşayan kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor. Sosyal korumadan yararlanamayan bu kadınlar, üretimden çok az gelir elde ediyor. Bir çok ülkede çiftçi kadınlara sunulan imkanlar toprak sahibi olma, banka kredilerinden ve ticari hizmetlerden faydalanma konusunda yetersiz kalıyor. Yerel ana kaynakların hem koruyucusu hem de kullanıcısı oldukları halde, kırsal kalkınma programları kadınların rolü gözetilmeksizin hazırlandığında başarısızlıkla sonlanıyor. Kırsalda kadın rolünün etkinliğinin ve dinamizminin farkında olan ülkeler, kadınların kendilerini geliştirmesi için organizasyonlar ve enstitüler kurarak kırsal kalkınmada kadınların daha etkin rol alması için çalışıyor. Kırsalda kadının girişimini arttırıcı projeler, diğerlerine göre daha çabuk sonuç veriyor. Kadının iktisadi varlığı kırsal alanda ne kadar çok artarsa, kalkınma o kadar çok yön kazanıyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), gerçekleştirdiği projelerle kadın ve kalkınma ilişkisine ışık tutuyor. TİKA tarafından açılan okullar, hastaneler, donanım yardımı yapılan merkezler, mesleki eğitim kursları kadınları eğitirken aynı zamanda onlara girişimciliği, proje geliştirmeyi, hayat boyu öğrenme metodlarını öğretiyor. 5 kıtada, 30 işbirliği ortağı ülke ile gerçekleştirilen her proje dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınlara umut oluyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Pakistan’ın Pencap Eyaletinde bulunan Faisalabad Tarım Üniversitesi arasında gerçekleştirilmesi öngörülen “Yoksulluğun Azaltılması ve Kırsal Kesimdeki Kadının Güçlendirilmesi Amacıyla Keçi Yetiştiriciliği” projesine ait işbirliği protokolü imzalandı.

Proje doğrultusunda, Pakistan’da hayvancılığının geliştirilmesinin desteklenmesini, Faisalabad bölgesindeki köylerde yoksulluğun azaltılmasını ve kadın çiftçilerin ekonomik olarak güçlendirilmesini sağlamak üzere, “Bölgesel Hayvancılığı Geliştirme ve Yaygınlaştırma” modeli ile, bölge şartlarına göre seçilmiş aile işletmelerine üretimde girdi temini ve çıktıların pazarlanmasına yönelik bilinçlendirme çalışmalarının yapılması amaçlanıyor.

19 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen bir törenle Pakistanlı kadın çiftçilere TİKA tarafından keçi dağıtımı yapıldı. Törene, Faisalabad Bölge Valisi, Faisalabad Tarım Üniversitesi Rektörü, Veterinerlik Fakültesi Dekanı, Üniversitenin Öğretim Üyeleri, TİKA İslamabad Program Koordinatörü Kenan Uysal, çok sayıda yetkili, basın mensubu ve çiftçiler katıldı. Törende 48 aile işletmesine 256 keçi verildi. Pakistanlı çiftçilere TİKA tarafından hibe edilen keçiler teslim edildi.

Projenin 5 yıl sürmesi ve daha geniş kitlelere çok kişiye ulaşmak için yeni keçilerin dağıtılması öngörülüyor.

Sonraki Haber

"tek İhtiyacımız Küresel Vicdan"

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı, 20 Haziran 2012 tarihinde Brezilya’nın de Janerio kentinde başladı. Konferansa 100’den fazla ülkeden devlet başkanları, yetkililer, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensubu katıldı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon tarafından...