Haberler

21 Ekim 2013

Pakistan'da TİKA ve Kızılay'dan Kurban Kesimi

Kurban Bayramı kapsamında Pakistan’a gelen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Başkanı Dr. Serdar Çam ve Kızılay yöneticilerinden oluşan heyet kurban kesimi ve bayram paketlerinin dağıtımı için Haripur’da bulunan 700 Türkmen mülteci ailenin yaşadığı kampı ziyaret etti. Heyet ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Muzaffergarh şehrinde yaptırılan Türkiye Pakistan Dostluk Hastanesi ve inşaatı tamamlanan okul ve yurt binasında incelemelerde bulundu.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Kolabaş ve Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Babür Girgin kurban bayramında geldiği Pakistan’da çeşitli ziyaretlerde bulundu. Heyet kamptaki mültecilerle bayramlaşarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyeleri ile ailelerinin hisseleriyle kurban kesimi gerçekleştirdi. Türk bayrakları ve Kızılay flamalarıyla karşılanan heyete kampta yoğun ilgi gösterildi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Kolabaş ve Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Babür Girgin, kamptaki “Ak sakallılar” olarak adlandırılan yaşlılar heyetiyle de bir araya geldi. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam burada yaptığı açıklamada, “Türk Kızılayına teşekkür ediyoruz, Türk halkının ve milletimizin buradaki sesini güzel bir şekilde bugün duyuruyor” dedi. Kurban Bayramı’nı Pakistan’da geçirmenin mutluluğu içerisinde olduklarını belirten TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Burada şu anda dost ve kardeş Pakistan’ın misafiri olarak 30 yılı aşkındır Afganistan’dan göç etmiş Türkmen kardeşlilerimizle beraberiz. Onlarla bir bayram gününü geçireceğiz, çok mutluyuz’’ diye konuştu.

Haripur’da kurban kesimi ve bayram paketlerinin dağıtılmasının ardından heyet Recep Tayyip Erdoğan Yaşam Kompleksi’nde incelemelerde bulundu. 2010 yılında ülkede meydana gelen sel felaketinden etkilenenler için TOKİ tarafından inşa edilen ve 1274 ev, ikişer okul, alışveriş merkezi, kültür merkezi, cami ile spor salonunun bulunduğu kompleksteki konutlar, sahiplerine kurayla teslim edilecek. Heyet, daha sonra Muzaffergarh’ta TİKA tarafından inşa edilen 50 yataklı tam donanımlı hastanede inceleme yaptı. İnşaatı tamamlanan hastane tıbbi cihazların temin edilmesinden sonra hizmete hazır hale gelecek. Bölgedeki en modern sağlık tesisi olacak 4,5 dönüm alan üzerine inşa edilen Türkiye Pakistan Dostluk Hastanesi’nin bölgenin sağlık alanındaki ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşılaması bekleniyor. Dört katlı bir bloktan oluşan 50 yatak kapasiteli hastanede 2 ameliyathane bulunuyor.

Sel felaketinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Pakistan’ın her eyaletine birer kız ve erkek okulu inşa edilmesi sözünü vermesi üzerine başlatılan çalışmalar neticesinde Pencap eyeleti Muzaffergarh şehrindeki inşaatı tamamlanan okul ve yurt binası da Türk heyeti tarafından ziyaret edildi. Tefrişatı ile eğitim araç ve gereçleri temin edildikten sonra hizmete girecek okul ve yurt 15,5 dönüm alana sahip. 2 katlı iki ana bloktan oluşuyor. 72 odası bulunan yurtta 200 öğrenci yatılı olarak kalabilecek.  Pakistan’da afete bağlı olarak yapılan projeler sürdürüldüğünü ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Eyaletlerde okullar, yurtlar ve hastanemizin projeleri tamamlanmak üzere. Bunun haricinde kapasite artırımı, tarımsal ve hayvancılık projeleriyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bundan sonraki süreçte de tecrübelerimizi Pakistanlılarla paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Heyet Muzaffargarh okul ve hastane inceleme ziyaretinden sonra Pencap Eyaleti Başkenti Lahor’a geçti. Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammmad Shehbaz Saharif’i evinde ziyaret eden heyet daha sonra kaldıkları Pencap Eyaleti yetkilileri ile yapılan ve yapılacak olan işbirlikleri kapsamında toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılar sonucunda kararlaştırılan özellikle otomotiv, tekstil, inşaat ve turizm konusunda mesleki eğitim programları düzenlenip bu alanlarda Türkiye’nin uzman eğitici ve malzeme ekipman temini konusunda yardımcı olması karara bağlandı. Ayrıca Kültürel ve Arkeoloji alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede toplantılarda alınan kararlar Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammmad Shehbaz Saharif’in konutunda düzenlenen akşam yemeğinde imzalanan protokollerle teyit edildi.

Sonraki Haber

Gana Türkiye Eğitim Gönüllüleri Derneği Yetimhanesine Malzeme Desteği

Gana’da ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrencilere hizmet veren Gana Türkiye Eğitim Gönüllüleri Derneği Yetimhanesinin fiziki imkânlarının iyileştirilmesi kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından anılan yetimhaneye malzeme desteğinde bulunuldu. Gana-Türkiye Eğitim Gönüllüleri Derneği yetimhanesinin...