Haberler

17 Ekim 2017

Pakistan İle Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Devam Ediyor

Pakistan Ulusal Mesleki Teknik Eğitim Kurumu (UMTEK) yetkilileri, Türkiye’nin mesleki eğitim alanındaki tecrübesini yerinde incelemek üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın katkılarıyla Türkiye’ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Pakistan Ulusal Mesleki Teknik Eğitim Kurumu (National Vocational & Technical Training Commission – NAVTTC) Genel Başkanı Zulfiqar Ahmad Cheema, Genel Müdürü Naeem Siddiqui ve Müdür Yardımcıları Fareed Sultan ve Irfan Hyder’den oluşan heyet ziyaretlerine TİKA’yı ziyaret ederek başladı. Heyet Başkanı ve UMTEK Genel Başkanı Zulfiqar Ahmad Cheema kabülde yaptığı konuşmada, “Pakistan’ın 1947 yılındaki kuruluşundan itibaren kalplerimiz Türkiye ile birlikte atıyor, bizler annelerimizin ve büyüklerimizin Türkiye’nin kardeş ülke olduğu yönündeki telkinleri ile büyüdük” ifadesini kullandı.

UMTEK’in Pakistan Başbakanlığı’na bağlı bir kurum olduğunu belirten Cheema, bahse konu kurumun ders müfredatı oluşturmak, standartlaştırma gibi görevlerinin yanı sıra Pakistan hükümetine teknik ve mesleki eğitim konularında da danışmanlık görevini gerçekleştirdiğini kaydetti. Pakistan nüfusunun yüzde 60’ının genç olduğunu belirten Cheema, kamu iş kaynaklarının sınırlı olduğunu, bu yüzden mesleki ve teknik eğitimin son derece önemli olduğunu vurgulayarak bu noktada TİKA’nın desteklerini beklediklerini söyledi.

Ziyaretlerine Milli Eğitim Bakanlığı ile devam eden heyeti Bakan Yardımcısı Orhan Erdem makamında kabul etti. Pakistan’daki mesleki eğitimin durumunu özetleyen UMTEK Başkanı Cheema, mesleki eğitim alanında ülkemizden destek beklediklerini ifade etti. Bakan Yardımcısı Erdem ise eğitim sektörünün ülkemizde bütçeden en çok payı aldığını, bunun da eğitime verdiğimiz önemin bir göstergesi olduğunu ifade ederek son yıllardaki reformlar sayesinde ülke genelinde eğitime ulaşılabilirliğin yüzde 100’lere yaklaştığını söyledi.

Programın ilk gününde düzenlenen resmi çalışma yemeğinde ise heyet TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin ile bir araya geldi. Daha sonra çalışma ziyaretlerine başlayan UMTEK  heyeti sırası ile Ankara Keçiören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Altındağ Atatürk ve Necatibey Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Yenimahalle Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi, İstanbul Bağlarbaşı Pazarlama Perakende Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Validebağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ümraniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, TASEV Ayakkabı Saraciye Teknik ve Mesleki Eğitim Anadolu Lisesi, Etiler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret ederek turizm ve otelcilik, inşaat, sağlık, ayakkabıcılık, mağaza yöneticiliği ve el işlemeciliği gibi alanlarda bilgi aldı.

TİKA’nın daha önce eyalet bağlamında Pencap’ta Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim Otoritesi (Technical Education & Vocational Training Authority-TEVTA) ile gerçekleştirdiği turizm ve tekstil mesleki eğitim projeleri Pakistan’da büyük ilgi görmüş, birçok gence iş olanağı sağlamıştı. Şimdi ise Pakistan genelinde faaliyet gösteren UMTEK işbirliğinde mesleki eğitim projelerinin genişletilerek ülke geneline yayılması planlanıyor. 

Sonraki Haber

Afganistan’a Sağlık Alanında Destek Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yeryüzü Doktorları işbirliğinde Kabil’de AIMA’nın yönettiği Al-Hayat Vakıf Hastanesi’nde 182 hastanın muayenesi ve 36 hastanın ameliyatı gerçekleştirildi. Tıp alanında ender rastlanan ve Afganistan tarihinde daha önce hiç...