Haberler

12 Aralık 2012

Özbekistan'da Kavak Yetiştiriciliği TİKA ile Büyüyor

Türk İşbirliği ve Koordinayson Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Orman Genel Müdürlüğü Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü işbirliğinde 2010 yılında Özbekistan Cumhuriyeti’nde Kavak Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi başlatıldı. 2012 yılı Mart ayında Semerkant Camboy Orman Çiftliği’nde yapılan çalışmalar neticesinde melez kavak klonlar bölgeye uyum sağladı. Bu çalışmanın ardından ülkenin farklı bölgelerinde melez kavak klonlarının yaygınlaştırılması kararlaştırıldı.

Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen aday sahaların incelenmesi amacıyla, Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Faruk Ş. Özay başkanlığındaki uzman heyeti Özbekistan’da 25 Kasım -02 Aralık 2012 tarihleri arasında incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında, 2012 yılı Mart ayında Semerkant Camboy Orman Çiftliği’nde dikimi yapılan melez kavak klonlarının ilk yıl ölçümleri yapıldı. Camboy Orman Çiftliği’nde çoğaltılan materyaller ile 2013yılı ilkbahar mevsiminde tesis edilmesi planlanan deneme sahaları olan Taşkent Devlet Orman Çiftliği, Özbekistan Süs Bitkileri ve Ormancılık Araştırma Merkezi, Harezm-Ürgenç Devlet Orman Çiftliği ve Fergana-Hokand Devlet Orman Çiftliği’nde gerekli incelemeler tamamlandı.

TİKA Taşkent Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri ülkemizden gelen uzman heyeti ile Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdür Yardımcısı Oktem RAZAKOV başkanlığındaki heyet arasında proje hakkında görüşmelerde bulunuldu. Görüşmelerde; Özbekistan Süs Bitkileri ve Ormancılık Araştırma Merkezi uzmanlarından projede görevlendirilecek uzmanlar belirlenerek, ülkemizde 2013 yılında gerçekleştirilecek kavakçılık eğitimi hususunda planlama yapıldı.

Bu proje ile geleneksel metotlarla üretimi yapılan kavakçılığın gelişmiş teknolojiler ve yöntemler kullanılarak verimli hale getirilecek ve ülkedeki odun üretimi artacak. Projenin 2015 yılına kadar ülkenin farklı vilayetlerinde uygulanması öngörülüyor.

Sonraki Haber

Kenya'da Mesleki Eğitim TİKA Projeleri ile İyileştiriliyor

Kenya Cumhuriyeti’nin yaşadığı en önemli sorunların başında alt yapı eksikliği ve nitelikli insan gücü sayısının yetersizliği yer alıyor. Bu durum kamu ve özel sektörde yapılacak çalışmaları yavaşlatıyor. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kuzey Doğu Kenya ve...