Haberler

05 Mart 2013

Özbekistan Sağlık Bakanlığı ve Stk'larından TİKA'ya Ziyaret

Özbekistan’da sağlık alanında çalışan Sivil Toplum Kuruluşu (STK) yöneticileri ile Özbekistan Sağlık Bakanlığı yöneticilerinden oluşan heyet geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde ülkemizi ziyaret etti.

Gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan’da yürütülen sağlık projelerinde işbirliği yapılan derneklerden, Kadınlar Konseyi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Haticha Jafarova, “Hayat İçin” Meme Kanseri Ulusal Derneği’nin Başkanı Shakhnoza Umarova ve Özbekistan Sağlık Bakanlığı Ulusal Onkoloji Bilimsel Araştırma Merkezi’nin Başkanı Sarimbek Navruzov’dan oluşan heyet, TİKA, T.C.Sağlık Bakanlığı ve Özbekistan Büyükelçiliği yetkilileri ile çalışma yemeğine katıldı.

Çalışma yemeğinde Jafarova, TİKA işbirliğinde Özbekistan’da gerçekleştirilen projelerin ülkede istihdamın artmasına ve çalışanların mesleki becerilerinin gelişmesine sağladığı katkıyı bizzat müşahede etmekten kıvanç duyduğunu belirtti. Umarova da TİKA ile işbirliğinde gerçekleştirilen, onkoloji cerrahisi uygulamalı staj programının örnek bir proje olduğunu ve meme kanseriyle mücadelede önümüzdeki dönemlerde Türkiye ile ortak projeler yürütmeyi planladıklarını söyledi. Çalışma yemeğine katılan Özbekistan Büyükelçisi Ulfat Kadirov, dost ve kardeş iki ülke arasında başta sağlık alanında olmak üzere birçok alanda işbirliğine gidilmesinden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Eğitim Hizmetleri Daire Başkanı Muzaffer Zengin ise Özbekistan ile birlikte yürütülen sağlık eğitimleri programlarının verimliliğinin hızla arttığını belirterek, ülkemizin Orta Asya bölgesinde tıbbi mesleki eğitim sağlayan önemli bir merkez haline gelmesi için çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde Ankara Hekimevi’nde düzenlenen toplantıya katılan Özbek heyete, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin tarafından Sağlık Bakanlığı’nın kanser politikaları hakkında brifing verildi. Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Doç. Dr. Can Atalay tarafından gerçekleştirilen sunumda ise federasyon tarafından yürütülen bilimsel araştırma ve etkinlikler tanıtıldı.

TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er’i ziyaret eden Özbek heyet, sağlık ve sosyal yapıların güçlendirilmesi alanlarında Özbekistan’da yürütülen projelerin hızla artmasının iki ülke ilişkilerine belirgin katkılar sağladığını belirtti. Er, TİKA’nın Özbekistan’da gerçekleştirilen proje ve faaliyetlerine destek sağlayan Özbek STK ve Sağlık Bakanlığı yöneticilerine teşekkür etti.

Özbek heyet, TİKA, Sağlık Bakanlığı ve “Hayat İçin” Meme Kanseri Ulusal Derneği işbirliğinde Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen “Meme Cerrahisi Uygulamalı Staj Programı” kapsamında eğitimlerini tamamlayan cerrahların sertifika törenine katıldı. Törende Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Ertek ve eğitimden sorumlu doktorlara teşekkürlerini sunan Özbek yöneticiler, eğitimden sorumlu doktorlara Özbek milli kıyafetlerinden “doppi” ve “çapan” hediye etti. Özbek yöneticiler düzenlenen sertifika töreninin ardından; Türkiye’nin en köklü ve modern onkoloji hastanelerinden birisi olan Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastane yöneticileri ile beraber inceleme gezisinde bulundular.

Sonraki Haber

TİKA'ya İletişim Profesyonellerinden Altın Madalya

TİKA 2011 Faaliyet Raporu, 24 farklı ülkeden 5500 katılımcının tasarım dalında değerlendirildiği yarışmada Altın Tasarım Ödülü kazandı. Ayrıca,  ’En İyi 100 Tasarım’ sıralamasında 32. olma başarısı elde etti. Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi (LACP) tarafından, iletişim ve...