Haberler

13 Nisan 2018

Özbekistan İle Okul Öncesi Eğitiminde Türkiye’nin Tecrübeleri Paylaşıldı

Özbekistan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin eğitim alanındaki tecrübesini yerinde incelemek üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın katkılarıyla Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Özbekistan Hükümeti tarafından ilan edilen 2017-2021 Kalkınma Stratejisi doğrultusunda okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması önemli bir hedef olarak belirlendi. Bu kapsamda Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in 30 Eylül 2017'de imzaladığı yeni kararname ile Özbekistan'da Okul Öncesi Eğitim Bakanlığı kuruldu. Bakanlık yönetiminden üst düzey heyet Türkiye’ye gelerek, kreşlerin tadilatı, donanım desteği ve Türkiye sisteminin tanıtılması için Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümünü ve imkânlarıyla öne çıkan kreş ve anaokullarını ziyaret etti.

Özbekistan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığı, Uluslararası İlişkiler ve Yatırımlar Bölümü Başkanı Oyatillo Rakhmatillaev, Maddi Teknik Donanım Bölümü Başkanı Guzal Khudayberdieva,  Okul Öncesi Eğitim Kurumları Faaliyetinin Organizasyonu Bölümü Başkanı Farukh Obidov’dan oluşan heyet tarafından Hacettepe Üniversitesi Temel Eğitim Bölümüne ortak işbirliği ve Türkiye tecrübelerinden yararlanmak amacıyla, bir çalışma ziyareti düzenlendi. Hacettepe Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mübeccel Sara Gönen, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Akman, Prof. Dr. Nefise Semra Erkan, Prof. Dr. Nimet Bülbin Sucuoğlu, Prof. Dr. Tülin Güler Yıldız, Doç. Dr. Aysel Esen Çoban, Doç. Dr. Neslihan Güney Karaman, Yrd. Doç Dr. Arif Yılmaz ve Yrd. Doç Dr. Menekşe Boz’un katılımlarıyla Hacettepe Temel Eğitim Bölümünün faaliyet alanları hakkında söz konusu heyete sunum ve işleyiş hakkında bilgi aktarımı gerçekleştirildi.

Heyet Başkanı Uluslararası İlişkiler ve Yatırımlar Bölümü Başkanı Oyatillo Rakhmatillaev, konuşmasında Özbekistan’da yeni standartların oluşturulmaya başlandığını, 3 sene içerisinde 2021 yılına kadar %80 çocuğun okul öncesi eğitimi almasını hedeflediklerini bu çerçevede 60 adet kreş yapılmasının planladığını ifade etti. Görüşmede Hacettepe Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Akman, 2013 yılında uygulanmaya başlayan eğitim programları “Okul Öncesi Eğitimi Geliştirilmesi Projesi” ile bu programların güncellenmesinde öğretim görevlilerinin yer aldığını vurguladı.  Programın kalitesi ve özelliklerine değinen Akman, üniversitenin, temel eğitim bölümünün hazırladığı,  0-36 aylık çocuklar için bir etkinlik kitabı bulunduğu ve bu kitapçıkta çocukların takip edileceği formlar ile çocuğun gelişimi, sağlık bakımı beslenmesine yönelik bilgilerin bulunduğu ve ailelerin evde de rahatlıkla uygulayabileceğini ifade etti.

Görüşmenin ardından Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampüsü içerisinde bulunan “Beytepe Anaokulu”nu ziyaret eden heyet, anaokulu hakkında bilgi aldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitim Daire Başkanlığı Daire Başkanı Tuncay Morkoç ve Uzman Burcu Ertuğrul’un da katılımları ile (Ankara Çankaya, Atatürk Anaokulu ve Özel Çayyolu Bilfen Anaokulu) çeşitli devlet ve özel anaokulları ziyaret edilerek, bu okullar hakkında heyet üyeleri bilgilendirildi.

Özbek yetkililer okul öncesi eğitim alanında Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak üzere Hacettepe Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü akademisyenleri ile MEB uzmanlarından oluşacak bir heyetin Özbekistan’da konuya ilişkin bir eğitim programı düzenlemelerini talep etti. Heyet yetkilileri, söz konusu tecrübe ve bilgi paylaşımlarının ülkeleri açısından çok faydalı olduğu ifade etti. Heyet üyeleri, programın gerçekleşmesine desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sundular.

Sonraki Haber

TİKA'dan Makedonya'da Ceviz Yetiştiriciliğine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Makedonya’nın batısında Mavrova ve Rostuşe, Merkez Jupa ve Debre ve doğusunda Pehçova Crnik bölgelerine çevre şartlarının ve iklim koşullarına uyumlu Türkiye menşeli (Çendler türü) 4000 adet ceviz fidanı...