Haberler

20 Şubat 2012

Özbekistan Cumhuriyeti'nde Gerçekleştirilen TİKA Projelerinde Yeni Bir Adım: Mobil Klinik

Nüfusu yaklaşık 30 Milyon olan Özbekistan Cumhuriyeti’nde halkın %10’u Fergana vilayetinde yaşıyor. Yüz ölçümü 6,800 kilometrekare olan söz konusu Vilayet, toplam 4 şehir ve 15 ilçeden oluşuyor. Fergana, geniş bir alana yayılmış topraklarıyla Kırgızistan’ın ve Tacikistan’ın sınır komşusu olarak biliniyor.

Mobil Klinik

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan Cumhuriyeti Fergana vilayetine mobil klinik hibe edildi. Özbekistan Sağlam Evlat Vakfı ile işbirliğinde gerçekleştirilen bu proje ile kırsal alanlara da sağlık hizmeti götürülecek ve her yıl ortalama 20.000 kişinin sağlık kontrolünün yapılacak. Mobil klinikle birlikte sağlık hizmetlerindeki kalitenin arttırılması, özellikle kadın ve çocuklarda hastalıkların erken tespit edilmesi de sağlanmış olacak. Uzman doktorun, kadın hastalıkları uzmanının, çocuk doktorunun, endokrinoloji uzmanının çalışacağı klinikte, sağlık taramaları ve hasat tedavilerinde ultrason ve elektrokardiyogram gibi modern tıbbi donanımlardan yararlanılabilecek.

Portatif ultrason cihazı, ECG cihazı, otoklav, tansiyon aleti, kolposkop, portatif buzdolabı, jinekolojik sedye, masa, sandalye, hızlı test ve jeneratör gibi modern tıbbi teknoloji ile donanım altyapısı güçlendirilen Mobil Klinik aracın, Sağlam Evlat Vakfı’nın Fergana Vilayeti Şubesine bağlı Mediko-Sosyal Ekibi tarafından sağlık hizmetlerinde kullanılması planlanıyor.

Özbekistan Cumhuriyeti’nde TİKA Tarafından Gerçekleştirilen Projelere Örnekler

Mobil klinik 18 Şubat 2011 tarihinde Taşkent Sağlam Evlat Vakfı Mediko-Sosyal Merkezinde düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi. Törene T.C. Taşkent Büyükelçiliği yetkilileri, TİKA Taşkent Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri, Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Sağlam Evlat Vakfı temsilcileri ile Türk ve Özbek basın kuruluşlarından temsilciler.

Mobil klinik projesi ile TİKA ve Sağlam Evlat Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilen ve ülkenin teknik alt yapısını güçlendiren projelerden biri daha tamamlanmış oldu. Daha önceki yıllarda Türkiye, Özbekistan Cumhuriyeti’nde pek çok projeye imza attı.

Türkiye’den Sağlık ve Eğitim Altyapısına Destek

2005 yılında 55 çocuğa tekerlekli sandalye hediye edildi. “Solunum Yolu Hastalıkları ve Tüberküloz Bilimsel Araştırma Enstitüsü Çocuk Kliniği’ne Destek Projesi” doğrultusunda, söz konusu kliniğin çocuk bölümü tıbbi malzeme ve donanım desteği sağlandı. 2007 yılında Sağlam Evlat Vakfı tarafından düzenlenen “Sağlık Treni” kampanyası ile TİKA ve Özbekistan’da faaliyet gösteren Türk işadamları tarafından Karakalpakistan’a insani yardım malzemeleri gönderildi. Sağlam Evlat Vakfı’nın 2007 yılın Ağustos-Eylül ayında Karakalpakistan’da gerçekleştirdiği aktiviteleri doğrultusunda, özürlü ve yetim çocuklar için 295 kırtasiye paketi satın alındı ve Sağlam Evlat Vakfı yetkilileri ile birlikte dağıtıldı.

Benzer şekilde 2009–2010 yılları arasında Özbekistan’ın değişik Vilayetlerindeki 5 ihtisaslaştırılmış okula donanım yardımı yapıldı. Söz konusu okullarda birer adet dikiş atölyesi, marangoz ve bilgisayar sınıfları TİKA tarafından donatıldı. Bu sayede ülkedeki mesleki eğitim altyapısının geliştirilmesi için önemli bir adım atılmış oldu. 2011 yılında gerçekleştirilen “Halkın Sağlık Kontrolü ve Tedavisinin Geliştirilmesini Teminen Cihaz Alımı” ve “Hamile Kadınlar Eğitim Merkezinin Desteklenmesi” projeleri doğrultusunda vakfın değişik bölgelerdeki seyyar sağlık ekipleri için 4 adet ültrason cihazı ve vakfa bağlı mediko-sosyal merkez için: fantom, dizüstü bilgisayarı, mobilya takımı, duyuru ve reklâm panolarından oluşan donanım yardımı TİKA tarafından yapıldı.

Sonraki Haber

TİKA, Bosna-Hersek'te Her Alanda Projeler Gerçekleştirmeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 1995 yılından bugüne kadar Bosna-Hersek’te pek çok proje ve faaliyet gerçekleştirdi. TİKA tarafından yapılan çalışmalar, pek çok alanda ülkenin kurumsal alt yapısının güçlendirilmesini sağladı. Yeniden yapılanma sürecinde doğrudan...