Haberler

19 Aralık 2017

Özbekistan’da Sergeli Turizm Koleji Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, temaslarını sürdürdüğü Özbekistan'da Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi Başkanı Aziz Abduhakimov ile TİKA tarafından tadilat ve donanım desteği verilen Sergeli Turizm Koleji’ni hizmete açtı.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet, Özbekistan temaslarının ikinci gününde Özbekistan'da Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi Başkanı Aziz Abduhakimov’u ziyaret etti. Ziyarette, Türkiye’den komiteye danışman olarak atanan Sadık Badak, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ile TİKA Taşkent Kordinatörü Ali İhsan Çağlar da hazır bulundu. Görüşmede Türkiye ile Özbekistan arasında turizm iş birliği konusunda çok büyük potansiyelin olduğunu belirten Abduhakimov, bu çerçevede Türkiye’nin turizm alanındaki deneyimlerini incelemek üzere komite bünyesinde Türkiye Grubu oluşturduklarını kaydetti.

İnanç ve kültür turizminin geliştirilmesi için Türkiye’den uzmanları davet etmek istediklerine işaret eden Abduhakimov, Özbekistan’ın konuyla ilgili potansiyelinin anlatılması için bir sistem oluşturma çabalarının sürdüğünü, bu kapsamda Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sıkı iş birliği içerisinde olduklarını vurguladı. Abduhakimov, "Türkiye’nin turizm alanındaki kalkınma deneyimleri Özbekistan için fevkalade önemli. Dünyada otellerin inşaatı, yönetimi ve menajerliği konusunda Türk uzmanlar bir numara. Nereye giderseniz, en iyi otelleri Türk şirketleri kurmuş oluyor veya menajerliğini yapıyor. Biz de Türk uzmanları davet ederek onların deneyim ve tecrübelerinden istifade etmek istiyoruz.” diye konuştu.

Turizm alanındaki personele eğitmenler konusunda Türkiye’den destek beklediklerini, Türkiye’de inşa edilen otelleri de mimari açıdan örnek almak istediklerini belirten Abduhakimov, ayrıca turizm sektöründe çalışan Özbek uzmanların Türkiye'de eğitiminin yapılmasının da kendileri için çok faydalı olacağını bildirdi. Abduhakimov, Özbekistan’dan Türkiye’ye yıllık ortalama 120 bin turist geldiğini ve Türkiye’den de 20 bine yakın turistin Özbekistan’ı ziyaret ettiğini hatırlatarak, yakın gelecekte her iki taraftan da ziyaretçi sayısının en az 500’er bine çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti.

"Tüm projelerde önemli katkılar vermek istiyoruz"

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam da Özbekistan'daki faaliyetleri en az iki kat arttırmak istediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarih boyunca ticaretin, kültürün, sanatın ve bütün medeniyetin halkalarının bu topraklardan dünyaya yayıldığı dönemden bugünlere gelirken, pek çok mirası taşıma mecburiyetinin ve vazifesinin hepimize ait olduğunu düşünüyorum. Türkiye olarak Özbekistan’da yapılacak çalışmalarda, özellikle turizm sektörünün geliştirilmesine yönelik tüm projelerde önemli katkılar vermek istiyoruz." Özbekistan’da turizme sadece ekonomik kalkınma olarak bakmanın büyük eksiklik olacağını dile getiren Çam, "Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin ötesinde, bir medeniyetin merkezi olan bu topraklardan verilmesi gereken çok önemli mesajların olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu. Çam, turizm sektörüne yönelik uzman eğitimi ve meslek edindirme okullarının kapasitesinin arttırılması ile diğer konularda TİKA’nın destek sağlayabileceğini belirterek, "Özbekistan o kadar güzel bir coğrafya ki aslında her şeyi doğal akışına bıraksanız bile turizmin kendi kendine gelişeceği bir sürecin olacağını söylemek isterim." ifadesini kullandı.

Son dönemde Özbekistan’da vizelerin verilmesi sürecinin daha da kolaylaştırıldığını anımsatan Çam, otel yatırımlarının arttırılması, yabancı sermayenin turizm sektöründe çeşitli yatırımlar yapması ve bürokratik işlemlerin azaltılarak hızlı kararların alınmasının önemine işaret etti. Çam, Özbekistan’ın çok iyi tanıtılması durumunda Türkiye’den çok sayıda insanın buraya gelebileceğini, bu çerçevede ülkenin tanıtılmasına yönelik çalışmalara da katkı sağlayabileceklerini dile getirdi.

"Türkiye'nin deneyimlerinden istifade etmek istiyoruz"

Turizmi Geliştirme Devlet Komitesi Türkiye Grubu Başkanı Nazim Halmuradov da ülkede dağ ve kış turizmi ile inanç ve kültür turizminin de geliştirilebileceği birçok bölgenin bulunduğunu hatırlatarak, bu noktada Türkiye'nin deneyimlerinden istifade etmek istediklerini söyledi. Halmuradov ayrıca, tarihi yapıtların restorasyonu, ülkede modern mimari, tematik park ve turizm altyapısında çalışacak personelin eğitimi konularında Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirtti. Görüşmenin ardından Abduhakimov ve Çam, Taşkent'teki "Sergeli" Turizm Koleji bünyesinde TİKA tarafından tadilatı ve donatımı yapılan uygulama alanının açılışını yaptı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Abduhakimov, TİKA tarafından yaptırılan uygulamalı resepsiyon ve otel odalarını gezerek incelemelerde bulundu. 500 öğrencinin eğitim gördüğü Sergeli Turizm Koleji’ne TİKA tarafından sağlanan donanım desteği ile öğrencilerin uygulamalı eğitim görmesi amacıyla resepsiyon odası, restoran, otel odası, kuaför gibi otel bölümlerini içeren eğitim laboratuvarları oluşturuldu.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet Özbekistan temaslarına, Özbekistan Başbakan Yardımcıları Suhrap Halmuradov ve Cemşit Kuçkarov ile görüşerek devam etti. Görüşmede TİKA’ya teşekkür eden Halmuradov ve Kuçkarov, iki ülke Cumhurbaşkanlarının görüşmesinin ardından yapılan bu ziyaretin önemini vurguladı. TİKA, Başkanı Dr. Serdar Çam ise Özbekistan’da çok verimli bir seyahat geçirdiklerini belirterek, “Sağlık, ekonomi, turizm gibi alanlarda Bakanlarla yapılan görüşmelerin ardından yürütülen ve planlanan projelerin sayısının ve niteliğinin artacağına inanıyorum” dedi. 

Sonraki Haber

“Haydi Çocuklar Doysun Marawi” Beslenme Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından “Haydi Çocuklar Doysun-Marawi” Beslenme Projesi kapsamında Marawi’deki 14 okulda eğitim gören 2.500 çocuğa 110 gün boyunca besleyici nitelikte, sıcak öğle yemeği dağıtımına başlandı. TİKA, Filipinlerin Mindanao Adası’nda...