Haberler

01 Kasım 2017

Özbekistan’da “Orta Çağlardaki Semerkant Medrese i Aliyelerin İslam Uygarlığı Ve Eğitim Sisteminin Gelişmesindeki Rolü” Sempozyumu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın destekleriyle Özbekistan’da “Orta Çağlardaki Semerkant Medrese-İ Aliyelerin İslam Uygarlığı Ve Eğitim Sisteminin Gelişmesindeki Rolü” konulu uluslararası sempozyum gerçekleştirildi.

“Orta Çağlardaki Semerkant Medrese-İ Aliyelerin İslam Uygarlığı ve Eğitim Sisteminin Gelişmesindeki Rolü” Konulu Uluslararası Sempozyum Sempozyum, TİKA’nın desteğiyle Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanlığı, Semerkant Devlet Üniversitesi Rektörlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü ve Dünya Söz Akademisi işbirliğinde otuzu aşkın yabancı akademisyen ve uzmanın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

“Ortaçağlardaki Semerkant Medrese-İ Aliyelerinin İslam Uygarlığı ve Eğitim Sisteminin Gelişmesindeki Rolü” konulu sempozyumda sırasıyla Semerkant Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rustem Halmuradov, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Mustafa Özcivan, Dünya Söz Akademisi Başkanı Hayrettin İvgin, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Şaban Abak,  TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Taşkent Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Cesim Çelebi protokol konuşmaları yaptılar.

Açılış konuşmasını yapan Semerkant Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rustem Halmuradov söz konusu sempozyumun iki ülke arasında işbirliğinin gelişmesine katkı sunacağını belirterek, Mirza Uluğbey Medresesinin 600. Semerkant Devlet Üniversitesinin 90. Yılını doldurduğu bu yıl gerçekleşen sempozyumda emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Özbekistan’da son yılların en yüksek sayıda Türk akademisyenin iştirak ettiği sempozyum olma özelliğine sahip sempozyumun açılışında konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Sayın Süreyya Er ise TİKA’nın yaptığı projelerin çeşitliliğine değinerek konuşmasının sonunda Özbek makamlarına teşekkürlerini sundu ve akademisyenlere başarılar diledi.

Anadolu’dan Çin’e kadar ilim ve kültür zemininin şekillenmesinde büyük öneme sahip olan Semerkant Medreselerinin karanlık çağda bölgenin güneşi olduğu şiarıyla sona eren sempozyuma katılan bilim insanları ve uzmanlara kapanış töreninde meslektaşlarınca sertifikaları takdim edildi.

 

Sonraki Haber

Balkanlarda Osmanlı Saat Kuleleri TİKA Desteğiyle Ayağa Kalkıyor

Balkanların en eski yerleşim yerlerinden Podgoritsa’nın Osmanlı Saat Kulesi restore edildi. Karadağ’ın Başkenti Podgoritsa, Balkanların en eski yerleşim yeridir. Osmanlı döneminde Podgoritsa bölgesinde vali unvanıyla devleti yöneten Haci Mehmed Paşa Osmanagiç, 17. yüzyılın son dönemlerinde Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da hayrat olarak Saat...