Haberler

26 Nisan 2012

Nil'in Kıyısında Katarakla Mücadele

Katarak, Afrika’da en sık görülen hastalıklardan biri olarak biliniyor. Gözdeki doğal lensin çeşitli nedenlerle bulanıklaşması sonucu görme özelliğinin kaybolması olarak bilinen bu hastalık, cerrahi operasyonla tedavi olabiliyor. Fakat bölgedeki pek çok ülkede yaşayan insanlar, sağlık alanında yaşanan sorunlar ve ekonomik sorunlar nedeniyle tedavi olamıyor.

Sudan, katarak hastalığının en çok görüldüğü ülkelerden biri. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve El-Birr ve Tavasul Derneği işbirliğinde ülkede 12.000 katarak ameliyatı yapılması için protokol imzalandı. Hartum’da gerçekleştirilen toplantıya Sudan Başbakanı Ali Osman Muhammed Taha’nın eşi Fatma Emin Abdullah T.C. Hartum Büyükelçisi Erdoğan Kök, TİKA Hartum Program Koordinatörü Osman Vatansever, El-Birr ve Tavasul Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve çok sayıda temsilci katıldı.

Protokol doğrultusunda katarakt ameliyatları, Sudan’ın Beyaz Nil, Kurdufan, Kesele, Hartum ve Alcenine şehirlerinde gerçekleştirilecek. Her ay içerisinde 3 ayrı kamp şeklinde gerçekleştirilmesi planlanan ameliyatlar, Türkiye’den doktor ve hemşire takviye edilerek bir yıl içerisinde tamamlanacak.

Toplantıda konuşan T.C. Hartum Büyükelçisi Erdoğan Kök, “Türkiye, Afrika’da en çok yardım projesi gerçekleştiren ülkedir. Tarihten gelen bir yakınlığın bunda etkili olduğunu düşünüyorum.” dedi. Daha sonra söz alan Sudan Başbakanı Ali Osman Muhammed Taha’nın eşi El-Birr ve Tavasul Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Emin Abdullah da bu yardımlaşmanın halklar arasında bir köprü olacağına inandığını söyledi ve Türkiye’ye desteklerinden dolayı teşekkür etti.

TİKA Hartum Koordinatörü Osman Vatansever ise Sudan’da bir çok projeye imza attıklarını ve gerçekleştirilecek katarak ameliyatları ile birlerce kişinin, yeniden aktif hayata katılacak olmalarından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Protokol doğrultusunda Kasala, Gadaref, Beyaz Nil ve Nil Nehri eyaletlerinde Aralık 2011-Mart 2012 döneminde yapılan katarakt ameliyatları ile 3.300 kişinin gözün açılmasına imkan sağlandı.

Sonraki Haber

Arnavutluk'ta Organik Tarım Projesinde İkinci Adım

Organik tarım; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, insan, hayvan ve bitki sağlığını koruyan bir tarım yöntemi olarak biliniyor. Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, uluslar arası yönetmeliklerin izin verdiği izin verdiği girdileri kullanarak üretimden...