Haberler

09 Ekim 2012

Nijer Devlet, Planlama, Toprak İdaresi ve Toplumsal Kalkınma Bakanı'nda TİKA'ya Ziyaret

Türkiye, dünyanın neresinde bir acı, sıkıntı yaşanırsa oraya koşuyor. Teknik yardım çalışmaları ile problemin çözüm paydasında bulunup; sıkıntının durdurulması ve bir daha yaşanmamsı için işbirliği çalışmaları yapıyor. Sınırları aşan bir kardeşlik duygusu ve uluslararası işbirliği anlayışından gelen prensiplerle yapılan bu çalışmalar dünya kamuoyunda yankı uyandırıyor. Bu yüzden Türkiye’nin yardım eli TİKA bazen Sudan’a uzanıyor, bazen Bosna-Hersek’e, Kırgızistan, Benin ya da Nijer’e.

Nijer’de TİKA ile Kalkınma İşbirliği Meyvelerini Veriyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı uzak yakın demeden birbirinden farklı ülkelerde çalışmalar yapıyor, insanların yüzünü güldüren projeler tamamlıyor. TİKA’nın faaliyet gösterdiği ve bir çok projede işbirliği ortağı olarak bulunduğu ülkelerden birisi de Nijer. Nijer Cumhuriyeti, 47 yıl önce bağımsızlığını kazanmış bir ülke. Topraklarının %88’i çöl ve nüfusu yaklaşık 12 milyon kişiden oluşuyor. Ülkedeki su sıkıntısı TİKA’nın koordinasyonunda yürütülen su kuyuları ile giderilmeye çalışılıyor. TİKA tarafından Nijer’de bugüne kadar toplam 161 su kuyusu açıldı.

Asfalt Çalışmalarından Kent Ormanına

Ülkede eğitime erişimi kolaylaştırmak amacıyla okulların bulunduğu güzergah TİKA tarafından verilen hibe ile asfaltlandı. Ülke genelinde sağlık taraması yapıldı. İstikrarın sağlanması ve nitelikli iş gücünün arttırılması amacıyla Nijerli 100 uzman Türkiye’de farklı mesleki dallarda eğitim aldı. TİKA ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı İşbirliğinde yapılan “Türk-Nijer Dostluk Ormanı”nın açılışı 2012 yılı Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirildi. Proje doğrultusunda 8 hektar büyüklüğündeki araziye tespih ağacı, akasya ve okaliptüs’ten oluşan 6.000 ağaç dikildi. 2 hektarlık alan ise kent ormanı olarak tasarlandı. Kent ormanında güneş enerjisi ile çalışan su kuyusu, 10 ton kapasiteli su deposu ve 1 adet futbol sahası bulunuyor.

“Türkiye’nin Bölgemizde Yaptığı Çalışmalardan Memnunuz”

Nijer Cumhuriyeti Devlet, Planlama, Toprak İdaresi ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Amadou Boubacar Cisse 8 Ekim 2012 tarihinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’yı ziyaret etti. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile görüşen Nijerli Bakan’ın gündeminde ülkelerindeki sivil ve idari yapıların güçlendirilmesi, işsizlikle mücadele, Türkiye tarafından birçok ülkeye yönelik olarak yapılan uzman eğitimleri ve Nijer’in yer altı zenginliklerinin doğru kullanılması vardı. Bakan Cisse, “Türkiye’nin bölgemizde yaptığı çalışmalardan memnunuz, projelerin artarak devam etmesini istiyoruz” dedi.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam görüşmede Türk ve Nijer halkının kardeş olduğunu dile getirdi. Çam, En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik olarak yapılan çalışmalardan bahsedere Nijer ile ilerleyen dönemde yapılması öngörülen işbirliği projelerine değindi.

Sonraki Haber

Kalkınma İşbirliği Karadağ'da Eğitim Projeleri ile Güçleniyor

Ülkelerin sosyal, siyasal, ekonomik ve beşeri gelişmişlik düzeyini etkileyen en önemli faktörlerden biri de eğitimdir. Bireyin eğitim seviyesi arttıkça, bunun toplumsal etkisi hızlı bir şekilde yankısını bulmaktadır. Sağlıklı nesiller yetiştirmekten nitelikli iş gücüne sahip olmaya...