Haberler

02 Mayıs 2019

Müzecilik Alanında Türk Kazak İşbirliği Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde Kazakistan Milli Müzelerinde görevli müze yöneticilerine Türkiye’nin müzecilik alanındaki tecrübeleri aktarıldı.

Milli Müze yetkilileri ve Kazakistan’ın Vilayet (Bölge) Müzeleri yöneticileri ve onların bağlı bulunduğu İl Kültür Müdürlerinden oluşan 10 kişilik gruba Ankara, Konya ve Kapadokya’daki müzelerde tecrübe alışverişi programı düzenlendi.

Kazakistan ve Türkiye’nin müzecilik alanında bilgi ve tecrübesini paylaşmayı ve iki ülke arasında müzecilik alanında işbirliğinin kurumsal düzeyde geliştirilmesini hedefleyen Müzecilik Tecrübe Paylaşımı Programının ikinci kısmında, Kazakistan Milli Müzelerinde görevli müze yöneticilerinden oluşan bir heyet, TİKA koordinasyonunda Türkiye’ye gelerek çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Kazakistan Müze Yöneticilerine TİKA’da Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli tarafından TİKA faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme yapıldı. Uğur Tanyeli: “Türkiye olarak dost ve kardeş ülkeler ile bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaya devam edeceğiz. Müzecilik konusunda Kazakistan ile işbirliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Kazakistan Bozok Müzesi Müdürü Berik Abdigaliuly de TİKA’ya teşekkürlerini ileterek bundan sonraki aşamada, Türkiye’den müze uzmanlarının Kazakistan’a davet edilerek tecrübelerini paylaşmalarının işbirliğinin devamına katkı sağlayacağını belirtti.

Müzecilik Tecrübe Paylaşımı Programı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen sunuma iştirak eden heyete modern müzecilik uygulamaları, müze tasarımı, müze finansmanı, Türkiye’de müzecilik ve müze yönetimi, müze eserlerinin korunması ve teşhiri, müzelerde eğitim ve kültürel faaliyetler, Türkiye müzelerinde restorasyon ve konservasyon uygulamalarından bahsedildi.

Ayrıca, Ankara’da Anıtkabir ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaret edilerek yerinde incelemelerde bulunuldu.

Sonraki Haber

TİKA’dan Cezayir’de Serabral Palsili Çocuklara Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Cezayir’in El-Qued şehrinde “Uluslararası Beyin Felci Sempozyumu” düzenlendi.  Sempozyumda beyin felci yaşayan çocuklar için özel tasarlanmış 50 tekerlekli sandalye de ailelere dağıtıldı. Cezayir'in El-Oued Şehrinde ''Çocukların sağlığı...