Haberler

22 Mayıs 2012

Moritanya Gıda Güvenliği Programı Tamamlandı

Açlığın ve yoksulluğun hüküm sürdüğü Afrika’da gıda bulmak zor, ancak bulanan gıdanın da sağlıklı olmaması sebebiyle yüzlerce Afrikalı da her yıl hayatını kaybediyor. Türkiye bu programlar ile Afrika’da Gıda kaynaklı ölümleri sonlandırmaya çalışıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRİC) ve T.C. Nouakchoot Büyükelçiliği işbirliğinde En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik ilk program olan Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi.

Moritanya’nın başkenti Nouakchoot’ta gerçekleşen program kapsamında Moritanya’da Gıda Güvenliğinden sorumlu 33 Moritanyalı uzman, Türk Akademisyenler tarafından düzenlenen eğitim sürecini tamamlayarak sertifikalarını aldı.

Eğitim programının açılış ve diploma törenlerine; Moritanya Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Nouakchoot Musa Kulaklıkaya, TİKA Tarımsal Kalkınma Programı Koordinatörü Dr.Mahmut Çevik, Moritanya İslam Cumhuriyeti Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Brahim Mbareck Ould Mohamed El Mokhtar ve Sağlık, Ekonomi ve Tarım Bakanlıkları Genel Sekreterleri ile Moritanya Nezdinde Güney Afrika, Cezayir, Suudi Arabistan Krallığı, Sudan , Filistin, Mısır, İspanya, Irak, Gambiya, Katar, Suriye, Tunus, Yemen, Birleşik Arap Emirliği Büyükelçileri ile ABD Büyükelçi Yardımcısı ile FAO Moritanya Direktörü ve çok sayıda davetli katıldı. Büyükelçi Kulaklıkaya ve TİKA Tarımsal Kalkınma Program Koordinatörü ÇEVİK sertifika törenine katılan ülkelerin Büyükelçileri ile ayrı ayrı görüştüler.

Kulaklıkaya, sertifika töreninde yaptığı konuşmada asıl problemin üretim kaynaklarının iyi değerlendirilmemesi ve sağlıklı üretimlerin gerçekleşmemesinden kaynaklandığını belirterek, tarım, hayvancılık sektörlerinde ve dolayısı ile tarımsal ve hayvansal ürünlerde sağlıklı üretim için nitelik uzmanlara her ülkenin ihtiyaç duyduğunu, açlık ve yoksulluğun bu yetersizliklerin bir sonucu olduğunu ifade ederek, kaynakların iyi değerlendirmesi için uzman Yetiştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Büyükelçi Kulaklıkaya ülkemizin Afrika’da ilk Gıda Programını Moritanya’da başlatılmasından dolayı TİKA, SESRİC ve desteklerinden dolayı Moritanya İslam Cumhuriyeti Devleti’ne teşekkürlerini ifade etti.

Dr. Mahmut Çevik ise ilgili ülkelerde TİKA’nın her sektörde olduğu gibi bu sektörlerde de proje ev faaliyetlerle işbirliği çalışmalarına devam ettiğini; bu çerçevede güvenli bir gelecek için Moritanya ile birlikte üreterek var olmak olduğunu söyledi. Çevik, Türkiye’nin güçlü tarımsal yapısının ve bilgi birikiminin eğitim programları vasıtası ile diğer ülkelerle paylaşıldığını dile getirirken, doğal kaynakların en verimli şekilde kullanılması için gerçekleştirilecek çalışmaların sayısının artacağını vurguladı.

Eğitim materyalleri TİKA tarafından hazırlanan ve Fransızca ve Arapçaya çevrildikten sonra Fransızca-Arapça dillerinde simültane tercüme ile gerçekleşen Program kapsamında, Moritanyalı gıda uzmanlarına; Kırmızı Et, Beyaz Et, Diğer
Hayvansal Ürünler ve Balık Eti Üretiminde Uluslararası ISO 22000 Gıda Güvenliği
Yönetim Modelinin Gıda Üreticilerine katkıları, Gıda Güvenliği Maddeleri, AB Normlarında Kırmızı Et Hijyeni ve Mezbaha Uygulamaları, AB Normlarında Kanatlı Et Hijyeni ve Kesimhane Uygulamaları, AB Normlarında Balık Üretimi Hijyeni, Depolama ve Sevkiyat Uygulamaları anlatılarak saha uygulamaları ile örnek çalışmalar yapıldı. Program sonunda 33 Moritanyalı Uzman sertifikalarını aldı.

Sonraki Haber

Gazze'de 340 Okul TİKA ile Temiz Suya Kavuştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gazze genelinde 10 adet tuzdan arındırma ünitesi kuruldu. Arıtma üniteleri ile Gazze’deki halkının en önemli sorunlarından olan temiz su ihtiyacına önemli bir katkı sağlandı. Tuzlu suyun TİKA...