Haberler

28 Ağustos 2013

Moritanya El Yazmalarının Korunmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Moritanya’nın Atar Vilayetinde faaliyet gösteren ve bünyesinde İslam Tarihi ve Moritanya Kültür Mirası açısından önemli yapıtları barındıran Touezekt Müzesi’nde bulunan el yazması eserlerin korunmasına katkı sağlayacak.

Moritanya’nın Atar Vilayetinde faaliyet gösteren ve bünyesinde İslam Tarihi ve Moritanya Kültür Mirası açısından önemli yapıtları barındıran Touezekt Müzesi Türkiye’den teknik yardım talebinde bulundu. Bu çerçevede Touezekt Müzesi’nde ihtiyaç analizi yapmak ve Moritanya çapında tarihi el yazma eserlerin durumunu değerlendirmek üzere TİKA eşgüdümünde bir uzman heyeti, Moritanya’yı ziyaret etti.

Heyete, TİKA yetkilileri, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı Nil Baydar ve İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Yazmalar Birimi Uzmanı Serdar Bekar katıldı. Söz konusu ziyaret kapsamında, heyet ilk olarak Moritanya Milli Kütüphanesi’ni ziyaret ederek, burada bulunan ve ülke çapındaki el yazmalarının genel durumu ve korunması hakkında bilgi aldı.

Daha sonra Touezekt Müzesi’ni yerinde incelemek üzere, başkent Nokşot’a 350 kilometre uzaklıkta bulunan Atar Kenti’ne hareket eden heyet, anılan müzede bulunan el yazması eserlerinin durumunu inceleyip, müzenin ihtiyaçları konusunda tespitler yaptı. Ardından, Moritanya’nın tarihi başkenti Azouguie’de bulunan eski şehir kalıntıları, kazı alanı ve ünlü İslam Alimi İmam Hadrami’nin mezarı ziyaret edildi. Heyet buradan Moritanya’nın ünlü tarihi şehri Chinguetti’ye geçerek özel şahıslara ait önemli kütüphaneleri ziyaret etti ve Moritanya’nın en eski el yazmalarını inceledi. Heyet bu bölgedeki ziyaretlerinin ardından, Moritanya Büyükelçiliği yetkililerinin katılımıyla başkent Nuokşot’ta ve Butilimit Kenti’nde yine özel şahıslara ait kütüphanelerde muhafaza edilen el yazmalarını inceledi.

Ziyaret sonucunda yapılan genel değerlendirmede; Moritanya’ya elyazmalarının korunması, devlet tarafından toplanması ve dijitalleştirilmesine katkı sağlanması, Touezekt Müzesi’ne yardım edilmesi ve Moritanya Milli Kütüphanesi elyazması eserleri uzmanlarına Türkiye’de kısa süreli eğitim verilmesi öngörüldü.

Sonraki Haber

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı’na bilgisayar, bilgisayar malzemesi ve çeşitli büro malzemesi ekipmanı desteği verildi. En Az Gelişmiş Ülkeler arasında yer alan ve uzun yıllar süreç iç...