Haberler

22 Ağustos 2013

Moldova'da Sağlık Alanındaki İşbirliği Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın sağlık alt yapısının yetersizliği nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan Moldova halkına destekleri devam ediyor. Bu çerçevede Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Moldova Cumhuriyeti Gökoğuz Özerk Bölgesi’nde bulunan ve sağlık ekipmanı konusunda yaşadıkları eksiklik nedeniyle acil ihtiyacı olan hastalara hizmet vermekte zorlanan İ. Gurfinkel Komrat Bölge Hastanesi’ne portatif solunum cihazı temin edildi.

Moldova genelindeki TİKA projelerinin daha etkin bir şekilde planlanması ve ortak işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Moldova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Andrei Usatı ile TİKA yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Gagauzya Özerk Bölgesi dahil olmak üzere Moldova genelindeki sağlık sorunları ele alınarak, Moldova halkının ihtiyaçları doğrultusunda sağlık alanında gerçekleştirilebilecek projeler olanakları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Söz konusu görüşmenin ardından Moldova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Usatı’nın refakatinde Moldova’da tek olan ve ülke genelindeki Lösemi hastalarına hizmet veren Kişinev Onkoloji Merkezi Hematoloji Bölümü’nün mevcut durumu TİKA yetkilileri tarafından yerinde incelendi. Moldova Sağlık altyapısının geliştirilmesi amacıyla öncelikli olarak kapasite artırımına yönelik projelere ağırlık veriliyor. TİKA sağlık projeleri kapsamında Türkiye’de düzenlenmekte olan konferans ve seminerlere Moldova’dan katılan sağlık personellerinin sayısı her geçen gün artıyor. Buna ilaveten Türkiye’deki sağlık kurumlarında Moldovalı sağlık personeline yönelik eğitim ve staj programları planlanıyor.

Bu bağlamda Gökoğuz Özerk Bölgesi’nde bulunan İ. Gurfinkel Komrat Bölge Hastanesi’nin mevcut tek solunum cihazlarının tedavi bekleyen hastalar için yetersiz kalmasından dolayı bilhassa acil durumlarda yaşadıkları zorluklar TİKA tarafından yerinde tespit edildi. TİKA tarafından, ivedilikle ihtiyaç duyulan solunum cihazının temini yapılarak yetkililere teslim edildi. İ. Gurfinkel Komrat Bölge Hastanesi Başhekimi Elena Novak, hastaneleri için TİKA desteklerinin büyük önem ifade ettiğini vurgulayarak teşekkürlerini iletti. Aynı zamanda söz konusu hastanenin Sovyetler zamanında inşa edilmiş olması nedeniyle günümüz şartlarına uygun şekilde yenilenmesi için yeniden projelendirme çalışmaları TİKA tarafından yürütülüyor.

Sonraki Haber

Benin ve Togolu Uzmanlara Pamuk Yetiştiriciliği Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Benin Cumhuriyeti ve Togo Cumhuriyeti ile işbirliği kapsamında yürütülen pamuk yetiştiriciliği projesinin ikinci aşaması olan eğiticilerin eğitimi çalışması kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu...