Haberler

12 Ağustos 2013

Moğolistan Tuvalarının Dil ve Kültürüne Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Moğolistan’da yaşayan etnik gruplardan biri olan Tuva Türklerine yönelik Tuva Türklerine Eğitim Malzemesi ve Ekipman Yardımı Projesi kapsamında temin edilen eğitim malzemesi ve ekipmanlar Hovd Vilayeti’nin Buyant İlçesi sınırları içerisinde bulunan yaylada düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi.

Tuva Türkleri, Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’dan bin 500 kilometre uzaklıkta Hovd Vilayeti’nin Buyant İlçesi sınırları içerisinde yaşıyor. 393 hanede 843 kişinden oluşan Tuva Türklerinden yaşlılar dışında nüfusun yüzde 10-15’i anadilleri olan Tuva Türkçesini bilmiyor. Tuva Türklerinin toplam nüfusunun yüzde 20’sini ise 0-18 yaş aralığındaki çocuklar oluşturuyor.

Tuva Türkçesini bilen yaşlıların sayısı azalması ve çocuklar ilçe merkezindeki okullarda Moğolca eğitim almasından dolayı genç nesiller anadilleri ve kültürlerine yabancılaşıyor. Bu çerçevede Tuva dilinin ve kültürünün korunması, gelecek nesillere aktarılması amacıyla TİKA ve Tuva Türklerinin Gelişimini Destekleme Derneği işbirliği ile çadır okul projesi hazırlandı. Proje kapsamında TİKA tarafından eğitim malzemesi ve ekipman temin yapıldı.

Tuva Türklerine Eğitim Malzemesi ve Ekipman Yardımı Projesi çerçevesinde temin edilen malzeme ve ekipmanlar Hovd Vilayeti’nin Buyant İlçesi sınırları içerisinde bulunan yaylada düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene Buyant İlçe Kaymakamı Nergüi Tsermaa, Nariin Gol Muhtarı Demberel Radnaa, Tuva Türklerinin Gelişimini Destekleme Derneği Başkanı Mönhtsetseg Bürged, TİKA yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TİKA tarafından gerçekleştirilen Tuva Türklerine Eğitim Malzemesi ve Ekipman Yardımı Projesi neticesinde 221 Tuva çocuğa anadilleri ve milli değerleri hakkında bilgi sahibi olma imkânının sağlanması hedefleniyor.

Sonraki Haber

Makedonya'da Eğitim Atağı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Makedonya’daki eğitimin desteklenmesine yönelik kalkınma yardımlarıyla Türk, Makedon, Arnavut, Boşnak ve Romen vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Makedonya Cumhuriyeti’nin kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle eğitime yönelik...