Haberler

25 Eylül 2013

Merhum Burhaneddin Rabbani Anıt Mezar Yolu Yapımına Başlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Afganistan’ın sevilen ve önde gelen liderlerinden, 2011 yılında intihar saldırısında şehit olan Afganistan Eski Cumhurbaşkanı ve Barış Konseyi Başkanı Burhanettin Rabbani anıt mezar yolu ve park alanı yapımına başlandı.

TİKA’nın desteğiyle, 2011 yılında intihar saldırısında şehit olan Afganistan Eski Cumhurbaşkanı ve Barış Konseyi Başkanı Burhanettin Rabbani anıtı mezar yolu ve park alanı yapımına başlandı. Söz konusu proje çerçevesinde Afganistan Yüksek Barış Konseyi ve Kabil Belediyesi ile işbirliğinde, Kabil Vezir Akbar Han semti Vezir Akbar Han Tepesinin üzerinde yer alan anıt mezara ulaşım için yaklaşık 600 metrelik asfalt yol ve 50 araçlık park alanı inşaatı TİKA tarafından gerçekleştirilecek. Proje çerçevesinde çalışmaların Kasım ayında tamamlanarak teslim edilmesi planlanıyor.

Burhaneddin Rabbani

Afganistan Eski Cumhurbaşkanı ve Barış Konseyi Başkanı Merhum Burhaneddin Rabbani, Taliban’ın 1996’da iktidara gelmesiyle fiilen devrilen, ancak bu tarihten itibaren Taliban’ın 2001 yılında devrilmesine kadar geçen süreç boyunca Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası alanda hukuken Afganistan’ın devlet başkanı olarak tanınan Tacik asıllı Afganistan eski devlet başkanıdır.

1940 yılında Afganistan’ın Badahşan Vilayeti’nde Tacik kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Devlet başkanı olmadan önce Kabil Üniversitesi’nde İslam hukuku profesörü görevini yürüten Rabbani, Mısır El-Ezher İslam Üniversitesi’nde de eğitim gördü. 1960’ların sonunda siyasi yaşamına başlayan Rabbani, siyasi hayatının ilk yıllarında Afganistan’da iktidarda bulunan Sovyet yanlısı yönetimin laik politikalarına karşı mücadele etti. Rabbani, 1980’lerde Sovyet işgaline karşı savaşan mücahitlerin liderlerinden biriydi.

Rabbani, Sovyet işgalinin ardından mücahit gruplarınca kurulan koalisyon tarafından 1992’de cumhurbaşkanlığına seçilmişti. Taliban’ın 1996’da Kabil’i ele geçirmesiyle Tacikistan’a geçti. Daha sonra 1996-2001 arasında Taliban karşıtı Kuzey İttifakı’nı bir arada tutan politik lider olarak görev yaptı. Sürgündeki iktidarın lideri olan Burhanettin Rabbani, Birleşmiş Milletler tarafından Afganistan’ın devlet başkanı olarak tanınmaya devam ediyordu; 2001 yılında Taliban’ın devrilmesiyle birlikte, devlet başkanlığı hukuki olarak devam ettiği için tekrar fiilen geçici devlet başkanı oldu. Ama daha sonra Hamid Karzai’nin devlet başkanı seçilmesiyle görevi sona erdi.

Afganistan Yüksek Barış Konseyi’nin başkanlığını yapan Rabbani, İran gezisi sonrası yurda döndüğünde, Taliban’dan mesaj getirdiğini söyleyen bir kişi kendisiyle görüşmek istedi. Görüşmeye kabul edilen intihar bombacısının sarığından çıkarttığı bombayı önüne atması sonucu 20 Eylül 2011 günü Kabil’deki evinde yaşamını yitirdi.

Sonraki Haber

Endonezyalı Hâkim ve Savcılara Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı işbirliğinde Türkiye’ye davet edilen Endonezyalı Hâkim ve Savcılar için Ankara ve İstanbul’da meslek içi eğitim seminerleri düzenlendi. Tarımdan sağlığa, eğitimden idari ve sivil altyapıların...