Haberler

18 Ocak 2013

Makedonya'dan TİKA'ya Teşekkür

“TİKA-Makedonya’daki Eğitim” ve “TİKA – Dünyada Türkiye’nin Gururu” konulu sergiler düzenlenen bir törenle açıldı. Törene Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Gorge İVANOV, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Nikola Popovski ve TİKA yetkilileri katıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın 5 kıtada uygulandığı projeler ve kalkınma yardımlarını içeren “TİKA – Dünyada Türkiye’nin Gururu” konulu sergi ile Makedonya’da eğitim alanında uyguladığı projeleri içeren “TİKA-Makedonya’daki Eğitim” konulu sergilerin acilisin ilgi oldukça yoğundu.

Sergilerin acili konuşmasını yapan Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Sayın Ali MASKAN, amaçlarının bu sergiler ile TİKA’nın tüm dünyada gerçekleştirdiği kalkınma yardımları ile Makedonya özelinde gerçekleştirdiği kalkınma yardımlarını Makedon Cumhuriyeti halkına da tanıtmak olduğunu ifade etti.

TİKA Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik ile yaptığı özel görüşmede TIKA sergilerinin açılış davetini kabul ederek, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle Çifte Hamamdaki sergilerin acilisin gelen ve TİKA’ya Türkçe olarak “ Teşekkürler TIKA” diyerek teşekkürlerini sunan Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, TİKA’nın çalışmalarından övgüyle bahsetti. İvanov, “Ortak bir geçmişimiz vardı ama daha da önemlisi şimdi ortak bir geleceğimiz var. Ortak katkılarla yeni güzelliklerle birbirimize yardımcı olarak çalışmalarda bulunalım” dedi.

Makedonya’nın her zaman olayların vuku bulduğu merkez ülke halinde olduğunu ifade eden İvanov, “Sürekli buraya güzel şeyler de inşa edilmişti. Bu güzelliklerin bugüne kadar aktarılmış olması ve paylaşılması oldukça güzel bir husus. Her zaman şunu vurgulamışımdır; Makedonya içindeki Türk topluluğu bizim toplumumuzdur. Bu topluluk sürekli olarak hoşgörüyü, barışı ver ortak anlayışa hakim olan bir topluluk olmuştur” diye konuştu.

Davutoğlu, “Kıyamet günü öncesi bile yapacağınız hayrı ertelemeyin temel prensibiyle hareket ederiz. Bu şu demektir; dünyanın sonu geleceğini bilsek bile o an içinde bu hayır için çaba göstermeye devam etmeliyiz.

İşte TİKA bu amaçla kurulmuş bir kurum. 100’ü aşkın ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye de son dönemde dünyada insani yardım konusunda en hızlı yükselen donör ülke konumunda. Geçen seneki toplam dış yardımımız, doğrudan yardımımız, teknik, eğitim, insani yardımımız bir yıl içinde 2 milyar doları aştı. Somali’den Myanmar’a Orta Asya’dan Orta Afrika’ya Latin Amerika’ya kadar her coğrafyada faaliyet gösteriyor. Makedonya’da da 2005 yılında bu yana TİKA tarafından 30 milyon doları aşkın teknik ve eğitim yardımı yapıldı. Son 1 yıl içerisinde de 3 milyon avroyu aşan bir proje gerçekleştirildi. Ama bizler için Makedonya herhangi bir ülke değil. Makedonya’ya hizmet etmek bizler için Türkiye’ye hizmet etmek gibidir. “dedi.

Törene Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Saffet Neziri, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Makedonya’nin Turkiye Buyukelcisi Goran Taskoski, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Kenan Hasip, Erdoğan Saraç, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Yusuf Ziya Yediyıldız, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı Mehmet Köse, Makedonya Bilimler Akademisi Başkanı Vlado Kambovski, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGIT) Gözlemcileri, 15 ilçenin Belediye Başkanı, Yerel Yöneticiler, Akademisyenler, öğrenciler, öğretmenler ve halk katıldı.

Davutoğlu tarafından Cumhurbaşkanı Gorge İvanov ve Makedonya Bilimler Akademisi Başkanı Vlado Kambovski’ye TİKA armalı plaketler takdim edildikten sonra, Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı tarafından TİKA ile çeşitli projelerde işbirliği yapan Çayır, Studeniçan, Saray, Plasnitsa, Merkez Jupa, Gostivar, Vrapçişte, Lipkova , Kırçova , Dolneni, Petrovets, Karbintsi , Radoviş, Demir Kapı, Vasilevo Belediye Baskanlarina ve Makedonya Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı adına Bakan Yardımcısı Saffet Neziri’ye plaketler takdim edildi.

 3 gün süren sergi ziyaretçi akınına uğradı.  

Sonraki Haber

Kosova'da Goralılara TİKA Desteği

Goralılar, Kosova Cumhuriyeti’nin güneyinde yer alan Dragaş Belediyesi’ne bağlı olan Radeşa köyünde yaşıyor. Radeşa köyünde bulunan camiye 2008 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 150 metreküp kapasiteli su deposu yapılmıştı. Uzun süredir...