Haberler

13 Ağustos 2013

Makedonya'da Eğitim Atağı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Makedonya’daki eğitimin desteklenmesine yönelik kalkınma yardımlarıyla Türk, Makedon, Arnavut, Boşnak ve Romen vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor.

1991 yılında bağımsızlığını kazanan Makedonya Cumhuriyeti’nin kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle eğitime yönelik istenilen seviyede destek sağlanamıyor. Öğretmenlerin hizmet içi eğitimi, ders kitaplarının güncellenmesi ve okulların fiziki imkânlarının geliştirilmesi konularında ciddi sıkıntılarla karşılaşılıyor. Bunun yanında Makedonya’da, bazı okullar fiziksel şartları sağlayamadığı gerekçesiyle Eğitim Bakanlığı tarafından kapatıldı. Birçok okulda ise çocukların sağlık sorunlarına yol açabilecek önemli mevcut sorunlarla eğitime devam edilemiyor.

TİKA, diğer sektörlerde olduğu gibi, Makedonya eğitim sektöründe de sıkıntıların hafifletilmesi çerçevesinde eğitimin her yönü ile desteklenmesi amacıyla birçok proje hazırlayarak uygulamaya geçirdi. 2013-2014 eğitim dönemine yönelik olarak TİKA tarafından hazırlanarak uygulanmaya başlayan, Makedonya’da Yeni Okulların İnşaatı, Tadilatı ve Tefrişatı Programı kapsamında İştip Belediyesi Şaşavarlı Köyü ve Kırcova Belediyesi Mahmudovci Köylerine yeni okul inşaatları yapılıyor. Aynı zamanda Mavrova Rostuşe Belediyesi Skudrinye Köyü ve Valandova Belediyesi Dedeli Köylerinin ilköğretim okullarının kapsamlı tadilatı ve tefrişatı ile ilgili inşaatlarda es zamanlı olarak başlatıldı.

İştip-Gotse Delçev Devlet Üniversitesinde yüksek eğitim görmek üzere, Makedonya’nın çeşitli bölgelerinden ve hususen Türkiye’den gelen çok sayıda Türk öğrenciye hizmet vermek adına, bölgede faliyet gösteren Hamidiye Derneği tarafından kurulan, 3 katlı ve 35 öğrenci kapasiteli Prof. Dr. Sabahattin Zaim Üniversite Öğrenci Yurdunun tadilatı da TİKA tarafından başlatıldı. Bunun yanında İştip şehrinde Türkçe eğitim hizmeti sunan tek lise özelliğini taşıyan Hamidiye Medresesine ait 5 katlı ve 80 öğrenci kapasiteli eğitim ve yurt binasının kapsamlı tadilat ve tefrişatı yapılıyor.

Türk, Makedon, Arnavut, Boşnak ve Romen olmak üzere yaklaşık 2 bin 400 öğrenciye hizmet verilmesin sağlanmaya calısıldığıi proje kapsamında modern okullar inşa edilecek. Ayrıca mevcut okulların da tüm eksiklikleri de giderilmiş olacak. TİKA, gözyaşının rengi ve ırkının olmadığını 100’e yakın ülkede yaptığı kalkınma yardımları ile vurguluyor. TİKA tarafından gerçekleştirilen söz konusu okul projeleri ile Türk, Makedon, Arnavut, Boşnak ve Romen vatandaşlara hizmet verecek bu eğitim kurumlarında okuyacak çocukların geleceğine yatırım yapılıyor.

Mavrova Rostuşe Belediye Başkanı Mükremin Mehmed ise konu ile yaptığı açıklamada özellikle Skudrinye Köyü’nde bulunan 60 yıllık okulun tadilatı ve tefrişatında desteklerini esirgemediği için TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

Sonraki Haber

Makedonya'da 'tika Çocuk Oyun Alanları ve Parkları' İnşaat Çalışmaları Başladı

Makedonya’da gerçekleştirdiği kalkınma yardımlarıyla diğer donör kuruluşların önüne geçen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Makedonya’da gerçekleştirdiği faaliyetlerine bir yenisini daha ekleyerek, 4 bölgede TİKA Çocuk Oyun Alanları ve Parklarının inşaat çalışmalarını başlattı. Makedonyalı çocukların...