Haberler

10 Eylül 2013

Makedonya'da Çocuk Acil Kliniği'nin Tadilatına Başlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı(TİKA) tarafından Makedonya’da Çocuk Acil Kliniği’nin tadilat çalışmaları başlatıldı. Zamanında Yardım Edelim başlıklı kampanya kapsamında TİKA tarafından tadilatı gerçekleştirilecek Çocuk Acil Kliniği 45 günlük çalışmanın ardından yeniden hizmete hazır hale gelecek.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ‘un eşi Maya İvanova tarafından, basta ABD ve Hollanda olmak üzere yaklaşık 4 ay önce çok sayıda büyükelçi, işadamı ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin katıldığı bir gecede, Makedonya’da Çocuk Acil Kliniği inşaatı için “Zamanında Yardım Edelim” başlıklı kampanya başlatılmıştı. Bu çerçevede, Türkiye adına TİKA kampanyaya katılmış ve tadilatın tamamını üstlenmişti. Bu kapsamda TİKA Makedonya Cumhurbaşkanı’nın eşi İvanova tarafından TİKA’nın üstlendiği yenileme çalışması 45 gün içinde tamamlanmak üzere resmen başlatıldı. Tadilatına başlanan Çocuk Acil Kliniği’ni gezdikten sonra açıklamalarda bulunan Makedonya Cumhurbaşkanı’nın eşi İvanova, TİKA’ya desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Acil Çocuk Kliniğinin büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Makedonya Cumhurbaşkanı’nın eşi İvanova, çocukların bu ülkenin geleceği olduğunu bildikleri için böylesi bir işe giriştiklerini kaydetti. Makedonya Cumhurbaşkanı eşi Maya İvanova, eşinin de katkısıyla bu kampanyayı başlattıklarını ve destek veren herkese teşekkür ettilerini ifade etti. Acil Çocuk Kliniği yetkilileri ise yapılacak tadilatın ardından uluslararası standartlarda bir klinik haline gelecek tesisin gerek Makedonya’da gerek komşu ülkelerde yaşayan bir çok çocuğun tedavisi ne kadar kıymetli olduğunu belirtterek söz konusu çalışmalara destek veren Makedonyalı ve Türk yetkililere teşekkürlerini ilettiler.

Balkanların ilk Çocuk Hastalıkları Kliniği’nin Acil Ünite alanı ve Poliklinik Ünite alanının rekonstruksiyon ve adaptasyonunu içeren Ana Proje, zemin katın mimarisi, elektriği, teknik kurulumu, tıbbi gazları, su ve kanalizasyon sistemini, tıbbi malzemelerin temini ve mobilya donatımı içeriyor. Söz konusu projenin tamamlanmasıyla ünitelerin bir merkezi girişi olacak ve bu merkezi giriş poliklinik ünitelerinin bulunduğu alandan gerçekleştirilerek, aciliyetine gore acil merkez ünitesine yönlendirilecek. Alanların arasındaki sıcak komnikasyon senzörlü ve kartlı giriş koridorlu olacak. Poliklinik ünitesinin girişinde resepsiyon öngörülerek, hasta daha kolay ve hızlı bir şekilde bilgi alma mümkünü sağlanacak. Ünitede gastroenterohepatoloji, revmakardioloji, imunoloji, nefroloji, pulmoloji ve acil müdahale odası olmak üzere 6 adet farklı poliklinik bulunuyor. Tüm bu polikliniklerin donanımı yapılarak, hastaların en iyi şartlarda bakımının yaptırılması sağlanacak. Mevcut laboratuvarın yenilenmesi ve yardımcı oda yapılarak kan tahlillerinin muhafaza edileceği ve tahlilelerin yapılacağı alan bir bütünlük kazanacak.

Poliklinik ünitesinin bekleme salonunda hastane mobilyası kalitesine ve standartlarına uyan renkli bekleme koltukları koyulacak. Tüm ambulans ünitesi ve yardımcı alanlar antibakteriyel ve hijyenik boya ile boyanarak, hijyen unsüre en üst seviyeye çıkartılacak. Acil Klinik alanın yapılması ve adaptasyonu 3 ayrı alanda, toplamda 6 hasta yeri sağlanacak. Bunlardan ikisi hafif hasta durumda, ikisi orta durumda ve ikisi ağır durumda olan hastalar için yapılacak. Ağır derecede hasta vakaları ve orta derecede hasta vakaları acil ünitenin bir bölümünde yerleştirilerek daha kolay takip sağlanacak. Bu ünitelerde tıbbi gazlar, EKG ekipmanı, takip monitorları ve motorlu hasta yatağı getirilerek hastane şartları en üst seviyeye çıkartılacak. Ayrıca tüm bekleme alanları ve muayene alanları yeni mobilya ile desteklenecek.

Sonraki Haber

Bosna Hersek'te Tadilatı Tamamlanan Gorni Vakuf Voljice İlköğretim Okulu Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Bosna Hersek genelinde gerçekleştirilen eğitime yönelik projeler kapsamında Gorni Vakuf Voljice İlköğretim Okulu’nun tadilatı ve donanımını tamamlandı. Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta çatışmalarda en çok hasar gören...