Haberler

02 Ocak 2013

Makedonya'da 21 Aralık Türkce Bayramı Coşkuyla Kutlandı

21 Aralık, 1944 yılında Makedonya Türklerinin Türkçe eğitim haklarını kazandığı gündür. Bu anlamlı günün bayram olarak kutlanmasına yönelik yapılan girişimler neticesinde, 15 Şubat 2007 tarihinde Makedonya Resmi Gazestesi’nde yayınlanan karar ile 21 Aralık günü, Makedonya Türklerinin resmi milli bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

Bu yil Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’NIN desteği ile Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) organizasyonunda diğer kurum ve kuruluşlarla yapılan değerlendirme toplantıları neticesinde, 21 Aralık’ın Makedonya’da yaşayan tüm Türklerin bayramı olmasından hareketle, 2012 yılında kutlamaların Makedonya’nın farklı bölgelerine yayılması ve tüm halkla kucaklaşılması kararlaştırıldı. Bu doğrultuda, ilk defa Türkçe Eğitim Günü kutlamaları 19 Aralık’ta Radoviş Belediyesi’nde, 20 Aralık’ta Kırçova Belediyesi’nde ve 21 Aralık’ta Üsküp’te olmak üzere üç bölgede düzenlenen törenlerle gerçekleştirildi.

Türkçe Eğitim Günü Bayramı hissiyatının tüm bölgelere yayılması ve programların halkın geneline hitap etmesi için izlenen yeni konsept, büyük ilgi görmüş ve tüm programlara halkın büyük bölümü katıldı.

Bu yıl altıncısı düzenlenen kutlamalar kapsamında farklı bir anlayış ile hareket edilerek, ilk defa, Türkçe eğitime hayatını adamış emekli öğretmenlerin onurlandırılması amacıyla teşekkür plaketleri hazırlandı. Radoviş’te 18 emekli öğretmene, Kırçova’da 44 emekli öğretmene ve Üsküp merkezi töreninde 28 emekli öğretmene, Türkçe eğitime verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür plaketleri takdim edildi.

Yine geçmiş yıllardan faklı olarak, bu günün anlam ve öneminin öğrencilere hissetirilmesi ve öğrencilerimizin Türkçenin önemi hakkında düşünmeye teşvik edilmesi amacıyla “Türkçe Öğrenmenin Önemi ve Hayatımızdaki Yeri” teması altında ilkokul öğrencileri arasında resim yarışması, lise öğrencileri arasında şiir ve düz yazı yarışması ile üniveriste öğrencileri arasında kompozisyon yarışması düzenlendi. İlk üç dereceye giren öğrencilere laptop, ikinci dereceye giren öğrencilere tablet bilgisayar ve üçüncü dereceyi kazanan öğrencilere fotoğraf makinesi hediye edildi.

Ayrıca her üç programda da TİKA destekli MATÜSİTEB bursu ile öğrenimini sürdüren yuzlerce ogrenci adina, birer öğrenci konuşma yaparak, duygu ve düşüncelerini katılımcılara ifade etti.

Üsküp merkezi törenlerine, M.C. Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, M.C. Başbakanı Nikola Gruevski, T.C. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, M.C. Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, M.C. Devlet Bakanı Sn. Hadi Nezir, T.C. Üsküp Büyükelçisi Sn. Gürol Sökmensüer, M.C. Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Sn. Kenan Hasip, Türk Milli Birlik Hareketi Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Sn. Erdoğan Saraç, M.C. Milletvekili Sn. Behicuttin Şehabi, M.C. Anayasa Mahkemesi Üyesi Sn. Salih Murat, TİKA yetkilileri, kurum ve kuruluşlardan birçok temsilci ve basın mensubu katıldı.

Makedonya’da yasayan Türkler, 21 Aralık Turkce Egitim Bayramının ilk defa bayram gibi kutlanmasının kendilerini mutlu ettiğini ve tüm Türklere yayilmis program oldugunu ve ilk defa , M.C. Cumhurbaşkanı Sn. Gyorge İvanov, M.C. Başbakanı Sn. Nikola Gruevski ve Dışişleri Bakanı Sn. Nikola Poposki’nin 21 Aralık Türkçe Egitim Bayramina birlikte katılmaları ve Türk öğrencilere TİKA ‘nın hediyelerini vermeleri bu yıl gerçekleştirilen programın çok farklı ve anlamli oldugunu gösterdigini ifade etti.

Sonraki Haber

TİKA, Türk Dünyası'nın Büyük Şairi ve Aydını Bahtiyar Vahabzade Uluslararası Sempozyumunda 6 Ülkeden 100 Bilim ve Kültür Adamını Birararaya Getirdi

Türk İşbirliği ve Koordinayson Ajansı Başkanlığı, Gaye Vakfı ve Qafqaz Üniversitesi organizasyonu ve destekleri ile 13-15 Aralık 2012 tarihlerinde Bakü’de, 20. yüzyılın sonları 21. yüzyılın başlarında Azerbaycan’da yaşanan toplumsal değişim ve yenilikliklere hayatı ile tanıklık...