Haberler

23 Mayıs 2018

Makedonya Urviç Köyü Modern Sağlık Ocağına Kavuştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Makedonya’da Bogovinye Belediyesine bağlı Urviç Köyü Sağlık Ocağı modernize edilerek hizmete açıldı.         

TİKA, Makedonya’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Makedonya’da Bogovinye Belediyesine bağlı Urviç Köyü Sağlık Ocağı modernize edilerek hizmete açıldı. Yaklaşık 1000 nüfuslu toplam 250 haneli olan Urviç Köyü çoğunluğunun kendisini Türk olarak tanımladığı soydaşlarımızdan oluşuyor. Köye hizmet eden sağlık ocağının fonksiyonunu yitirmesi ve donanım yetersizliğinden uzun süredir hizmet verememesi nedeniyle bölge halkı sağlık hizmetlerini uzak mesafedeki Kalkandelen ve civar köylerinden almak zorunda kalmıştı.

TİKA tarafından tadilat, donanım ve tıbbi ekipman desteği ile modernizasyonu gerçekleştirilen Sağlık Ocağı ile Urviç Köyü ve civar köylerdeki (Yelovyane, Novo Selo) hastalara modern sağlık hizmeti sunulabilecek. Ayrıca, Sağlık Ocağı’nda okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların zorunlu aşılarının yapılmasına da imkan sağlanmış olacak. Tadilat ve donanımı tamamlanan Urviç Sağlık Ocağı açılış programına Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Venko Filipçe, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Bogovinye Belediye Başkanı Albon Cemaili, Kalkandelen Sağlık Ocağı Müdürü Tair Tairi ve köy sakinleri katıldı. Makedonya Sağlık Bakanı Venko Filipçe, TİKA’nın gerçekleştirdiği projeden duyduğu menuniyeti dile getirerek, “TİKA tarafından tadilatı gerçekleştirilen bu sağlık ocağı modern donanımıyla genel tıp ve diş hekimliği alanlarında Urviç, Yelovyane ve Novo Selo köy sakinlerine sağlık hizmeti sunacak. Sağlık ocağında doktor ve hemşire de en kısa sürede çalışmaya başlayacak. Bu vesileyle Makedonya Cumhuriyeti’ndeki sağlık alanına en çok destek veren TİKA’ya teşekkür ediyor, bu desteğin devam edeceğini de ümit ediyorum” dedi.

Bogovinye Belediye Başkanı Albon Cemaili, “Türk milleti, Türk Hükümeti ve TİKA sayesinde Urviç köyü en iyi sağlık ocağına sahip oldu” dedi. Cemaili, “Urviç’teki sağlık ocağının önceki haliyle hizmet vermiyor, bölge halkı da sağlık hizmeti için Kalkandelen veya civar köylerine gitmek zorunda kalıyorlardı” ifadelerinde bulunarak TİKA’nın gerçekleştirdiği projenin önemine değindi. TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden ise TİKA olarak Makedonya’da birçok proje ve faaliyet, hayata geçirdiklerini belirterek, “Sağlık projeleri bizim çok önem verdiğimiz öncelikli projelerimiz arasında yer almaktadır” dedi. Ayden konuşmasının devamnında, “2018 yılı içerisinde gerçekleştirdiğimiz projeler arasında özellikle Gostivar Devlet Hastenesine iki acil yardım  ambulans aracı hibesi, bugün sağlık ocağının tadilat ve donanımı yine önümüzdeki hafta tamamlayacağımız Ustrumca’daki engelliler merkezine taşıma aracı hibesi ve Çayır Kadın Doğum Kliniğinin hijyen bölümlerinin yenilenmesi çalışmaları da devam ediyor” ifadelerinde bulundu.

Sonraki Haber

Saraybosna’da TİKA İftar Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da iftar programı düzenlendi. TİKA, Ramazan ayında gerçekleştirdiği iftar programlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gönül dostlarıyla...