Haberler

25 Mayıs 2013

Makedonya Cumhurbaşkanı, TİKA Heyeti ile Birlikte Yörük Köylerinde Halkla Buluştu

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Üsküp Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri, Valandova’nın Dedeli köyünde Yörük Türkleri ile bir araya geldi. 30 yıl aradan sonra ilk kez köye ziyarete gelen Cumhurbaşkanı’na TİKA Üsküp Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri de eşlik etti. 

Valandova Belediyesi, Kültür Evi ve Tarım Meslek Lisesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve TİKA Üsküp Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri, işadamlarının ve öğretmenlerin sorunlarını dinleyerek çözüm önerilerinde bulundular.

Ziyaret esnasında açıklamada bulunan Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, “Bugün Valandova Belediyesi ziyaretindeyim. Yerel yöneticiler ve belediye başkanıyla görüşme fırsatı bulduk. Bu ziyarette TİKA Heyeti ile birlikte işadamlarıyla da bir araya gelme fırsatı olarak kullandık. Bu görüşmelerle, Valandova Belediyesinin sahip olduğu potansiyeli görmek ve Türkiye’den işadamı ortakları bularak bilgi ve tecrübe aktarımı sağlamak amaçlıydı” dedi. Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, bu ziyaretin gelecekte işbirliğine vesile olacağını ve projelerle Valandova ve bölge halkının yarar göreceği umudunda olduklarını belirtti.

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Valandova’nın Türk köyü olan Dedeli köyünde yaptığı açıklamalarda ise Makedonya’da yaşayan Türk topluluğunun, Türkiye ile Makedonya arasındaki işbirliğinde köprü vazifesi yaptığını, iki ülke sınırlarında yaşayan bu vatandaşların karşılıklı bağları da ilişkilerimin en üst düzeyde olmasını sağladığını kaydetti.

“Bizim ilişkilerimiz sadece nezakete dayalı değil, gerçek dostluk ve stratejik ortaklığa da dayalı ”diyen Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Türkiye’nin, Makedonya’nın en büyük destekçisi olduğunu ve iki ülke arasında çok iyi bir işbirliği bulunduğunu dile getirdi.
TİKA’nın Makedonya’daki faaliyetlerine de değinen Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, “TİKA, ihtiyaç olan her yerde vatandaşlara destek oluyor. Bu vesileyle, Türkiye ve TİKA’ya, bizlere verdikleri destekten ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Biz, bundan sonra da işbirliğimizi ilerletmeye devam edeceğiz” dedi. Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile son derece yakın ilişkilere sahip olduklarını belirterek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile sık sık görüştüklerini sözlerine ekledi.

Valandova Belediyesine bağlı Dedeli köyüne yapılan ziyarette köy halkı köy için bir kültür evinin yapılmasını, köy meydanının düzenlenmesi ve köy etrafında devlet tarafından kiraya verilen toprak ve meraların iadesi konusunda ziyaretçilerden destek talep ettiler. Ziyaret sonrasında, önümüzdeki günlerde, tarımsal sanayinin arttırılmasına yönelik Türk işadamlarının bölgeye gitmesine, kırsal alanda geçimini sağlayan Yörük Türkleri ve Makedonlara yönelik üretime dönük proje ve programların uygulanmasına karar verildi.

Valandova Bölgesi Yörük Türkleri
Valandovo bölgesinde pek çok Türk köyü bulunurken Osmanlı Devleti’nin çekilmesiyle birlikte köylerin çoğu göçler sebebiyle boşaldı. Birçoğu ise şimdi insanların yaşamadığı taş ve kiremit yığınlarından oluşan harabeler haline geldi. Bugün Valandovo Bölgesi’nde var olan ve sadece Türklerin yaşadığı Türk köyleri ise Kalkovo, Kızıldoğan, Dedeli, Gökçeli, Çalıklı, Durutlu, Bahçebozu, Koçullu, Urgancılı, Pıristan, Kurthamzalı, Memişli, Ormanlı, Dırlonbosu’dan oluşuyor. Bu köylerin bazılarının nüfusu ise oldukça azalmış durumdadır.

Balkan savaşları (1912-1913) sırasında ve Osmanlıların bölgeden çekilmesinden sonra tüm Balkanlarda olduğu gibi Bulgarların egemenliğine giren Valandovo bölgesinde de yapılan çeşitli baskılardan dolayı, Türkiye’ye doğru çok büyük bir göç yaşandı. Valandovo bölgesi Türk köylerindeki ikinci göç dalgası 1952-1967 yılları arasında oluştu. Komünist Yugoslavya döneminde Türklerin topraklarının ellerinden alınması, dini yaşamlarındaki özgürlüklerin kısıtlanması, asimilasyon gibi nedenler göçün en önemli etkenleri arasındadır.

Sonraki Haber

TİKA Tarafından Yeniden Yaptırılan Mehmed Fatih Medresesi İkinci Mezunlarını Verdi

Karadağ’da, Balkan savaşının ardından kapanan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı tarafından yeniden yaptırılan Mehmed Fatih Medresesi (İmam Hatip Lisesi), ikinci mezunlarını verdi. Osmanlı’nın Karadağ’dan çekilmesinden yaklaşık 100 yıl sonra açılan Mehmed Fatih Medresesi’ni (İmam Hatip...