Haberler

02 Ağustos 2013

Madagaskar'da Ulusal El Sanatları Merkezi'nin Açılışı Yapıldı

Madagaskar'da Ulusal El Sanatları Merkezi'nin Açılışı Yapıldı

Madagaskar Cumhuriyeti Turizm ve El Sanatları Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal El Sanatları Merkezi Genel Müdürlüğü ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Ulusal El Sanatları Merkezi binasının tadilatı tamamlanarak açılışı gerçekleştirildi.

Yardıma muhtaç kadınlara el sanatları alanında eğitimler vererek, meslek edindirmek ve yaşam standartlarını iyileştirmek üzere Madagaskar’ın başkenti Antananarivo’ da kurulan Ulusal El Sanatları Merkezi ülkenin ekonomik durumu ve siyasi belirsizlikler nedeniyle 2001 yılından beri faaliyet göstermiyordu.

Ulusal El Sanatları Merkezi, nüfusunun yüzde 10’una karşılık gelen yaklaşık 2 milyon kişinin el sanatlarıyla uğraştığı ve bunun yüzde 32’sini de kadınların oluşturduğu ülkede sektörün gelişimine katkı ve kapasite artırımı sağlıyor. Bu kapsamda Ulusal El Sanatları Merkezi Genel Müdürlüğü ile TİKA arasında imzalanan protokol çerçevesinde söz konusu merkeze daha önce ekipman desteği sağlanmıştı.

Aynı protokol kapsamında projelendirilen, merkeze ait eğitimlerin verileceği binanın tadilat ve yenileme işleri de TİKA tarafından tamamlanarak düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene Madagaskar El Sanatlarını Geliştirme ve Kültür Bakanı Alibena Elisa Razafitombo, Antananarivo Büyükelçimiz Artemiz Sümer, Ulusal El Sanatları Merkezi Genel Müdürü Lala Ranaivojaona, Madagaskar Turizm ve El Sanatları Bakanlığı yetkilileri ve bölgede yaşayan vatandaşlar katıldı.

Yılda 440 kadın öğrenciye dokuma, takı imalatı ve biçki-dikiş konularında eğitimin verileceği merkezde öğrencilere ayrıca pazarlama ve girişimcilik eğitimlerinin verilmesi de hedefleniyor. Bu çerçevede kursiyerlerin kendi işyerlerini açabilme ve ürettikleri ürünleri pazarlayabilme kabiliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Ulusal El Sanatları Merkezi’nde verilecek mesleki eğitimlerin seviyelerinin iyileştirilmesi ve merkezinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla TİKA ve Madagaskar Ulusal El Sanatları Merkezi Genel Müdürlüğü arasındaki çalışmaların devam ettirilmesi planlanıyor.

Sonraki Haber

Tacikistan'da Engelliler Meslek Lisesine Tekerlekli Sandalye Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bulunan Tacikistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Engelliler Meslek Lisesine 60 adet engelli tekerlekli sandalyesi temini geçekleştirildi. TİKA gerçekleştirdiği projelerle Tacikistan’ın...