Haberler

30 Haziran 2017

Macaristan Hükümeti Liyakat Nişanı TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'a Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın Macaristan genelinde yürüttüğü kalkınma ve tarihi kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarından dolayı, Macaristan Hükümeti tarafından TİKA Başkanı Serdar Çam'a Liyakat Nişanı verildi.

Macaristan Büyükelçiliği Konutunda gerçekleştirilen törende, Türkiye adına TİKA’nın Macaristan’da yürüttüğü kalkınma ve tarihi kültürel mirasın korunmasına yönelik gerçekleştirdiği projelerden dolayı Macaristan Hükümeti tarafından verilmesi kararlaştırılan Liyakat Nişanı'nı TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’a Macaristan Başbakanı  Victor Orban taktim etti. Törene, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjén, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, Macaristan Milli Ekonomi Bakanı Mihály Varga, Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltán Balog, Macaristan Tarım Bakanı Sándor Fazekas, Macaristan Savunma Bakanı István Simicskó, Macaristan Milli Kalkınma Bakanı Miklós Seszták, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gábor Kiss ve çok sayıda davetli katıldı.

TİKA Macaristan’da Eğitim, Sağlık ve Diğer Kamu Kurumlarının Faaliyetlerinin Seviyesini Yükseltti

Törende bir konuşma gerçekleştiren Macaristan Başbakanı Orban, "Serdar Çam'ın idaresindeki TİKA Macaristan’daki Osmanlı-Türk hatıralarının restorasyonu için çok çalışma yaptı. Eğitim, sağlık ve diğer kamu kurumlarının faaliyetlerinin seviyesini yükseltti ve Macar kültürünün Türkiye’de tanınması için aktif olarak destek sundu. Bu kapsamda sonuçlar ortadadır. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman Türbesini restorasyon ve yerinin bulunması çalışmaları da başarılı oldu. Tüm bunlar Türk ve Macar hükümetinin birlikte gerçekleştirdiği en büyük çaptaki projelerdir" diye konuştu.

İlişkilerimizin Daha da Gelişmesi İçin Gayret Sarf Edeceğiz

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise bugünün çok özel ve mutlu bir gün olduğunu dile getirerek, "Bana, kurumuma, devletime ve milletime sağlanan bu teveccühten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Budapeşte'yi ilk olarak 20'li yaşlarda ziyaret etmiştim ve hayran kaldığım en büyük şehir olmuştu. O yıllardan beni Macaristan ve Macarlara karşı duyduğum bir sevinç vardı. Daha sonraki yıllarda ilişkilerimizi ve Macaristan'ın güzelliklerini öğrenince bu sevinç giderek arttı. Bugün bize sağlanan bu teveccühle biz artık bu sevincimizi daha önemli bir noktada, bir vazife olarak sonuna kadar ifa etmek için bir çaba içerisinde olacağız. İki dost, kardeş ve millet için, ilişkilerimizin daha da gelişmesi için elimizden geldiği kadar gayreti sarf edeceğiz. Günümüzün en önemli siyasetçisinden, devlet adamından Sayın Başbakandan böyle bir ödül almaktan dolayı ayrıca mutluluklarımı ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

TİKA'nın Macaristan Faaliyetleri

TİKA,  Macaristan faaliyetleri kapsamında AB'deki koordinatörlüğü olan TİKA Budapeşte Program Koordinasyon Ofisi 2014 yılında faaliyetlerine başladı. Bu kapsamda Macaristan'da sosyal alt yapı ve hizmetler, eğitim, sağlık, bilimsel ve kültürel alanlarda 60 proje hayata geçirildi.  Kanuni Sultan Süleyman'ın kayıp türbesi ve palanka, cami ve tekke gibi ek yapılar gün yüzüne çıkarılarak, "Kanuni  Sultan Süleyman'ın kayıp mezarının araştırılması" projesi de hayata geçirildi ve kazı çalışmaları halen devam ediyor. Ayrıca  Zigetvar Türk-Macar Dostluk Parkı inşa edildi ve son olarak Gülbaba Türbesi'nin restorasyon çalışmaları da devam ediyor.

Liyakat Nişanı Nedir?

TİKA Başkanı sayın Dr. Serdar Çam’a verilmesi öngörülen Liyakat Nişanı (Order of Merit) Macaristan Hükümeti tarafından kültür, sanat, bilim alanları başta olmak üzere Macaristan için kendi ülkeleri ya da Macar kültürü için önemli hizmetlerde bulunanlara verilmektedir.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, daha önce de Türkiye adına TİKA’nın Filistin halkının zorluklarla mücadelesinde verdiği destek ve yardımlardan dolayı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın talimatı ile Altın Mükemmellik Nişanı almıştı.  

Sonraki Haber

Kosta Rika, Otto Kasırgası’nın Yaralarını TİKA ile Sarmaya Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kosta Rika’nın Upala Kantonunda Otto Kasırgasından zarar gören Upala Belediyesine ekipman ve inşaat malzemesi desteğinde bulundu. Kasım 2016’da Karayip sahillerini etkisi altına alan Otto Kasırgası TİKA Meksika Program...