Haberler

27 Aralık 2017

Libyalı Görme Engelliler İçin Beyaz Baston Projesi Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle, Libya’lı Görme Engellilere yönelik, Türkiye tecrübesinin Libya’ya aktarılması amacıyla 2016 yılında başlatılan proje çerçevesinde "Beyaz Baston Projesi Eğiticilerin Eğitimi Türkiye Programı”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğinde gerçekleştirildi.

1962 yılında kurulan ve Libya’nın pek çok kentinde şubeleri olan ‘Nur Görme Engelliler Derneği’ yöneticileriyle eğitmenlerinden oluşan bir heyet, Beyaz Baston Projesi’nin “Eğiticilerin Eğitimi Türkiye Programı”  kapsamında TİKA öncülüğüyle ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Türkiye’de ağırlandı. Ankara’da gerçekleştirilen program süresince katılımcılar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ziyarette bulunarak ülkemizin görme engelli bireylere yönelik çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgilendirildi.

Mitat Enç Görme Engelliler Ortaokulu, Kani Karaca İmam-Hatip Ortaokulu ile Saray ve Yenimahalle Rehabilitasyon Merkezlerini ziyaret eden Libyalı eğitmen adaylarına bağımsız hareket becerilerinin geliştirilmesi ve beyaz baston kullanımı konusunda teorik ve pratik eğitimler verildi.

Ziyaret ve eğitimlerin ardından TİKA Ortadoğu ve Afrika Dairesi Başkanı Keman Özdemir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan ile paydaş kurumlardan uzmanların da hazır bulunduğu bir törenle sertifikaları TİKA merkez binasında dağıtıldı. Törende, iki ülkenin uzun bir geçmişe dayanan kardeşlik bağları proje vesilesiyle bir kez daha vurgulanırken eğitmen adaylarına herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan beyaz baston ve bağımsız hareket eğitimi vermelerini mümkün kılacak ve üç dilde hazırlanmış olan “Beyaz Baston Yürüyüşü ve Bağımsız Hareket Eğitimi El Kitabı takdim edildi.

Libyalı görme engelli bireylerin bağımsız olarak hayatlarını idame ettirmelerinin ve Libya toplumunda konuya ilişkin farkındalığın artırılmasının amaçlandığı 2016 yılında başlanılan uzun soluklu proje kapsamında 2017 yılı mart ayı içerisinde 500 adet beyaz baston Libyalı görme engelli bireylere teslim edilmiş ve eğitmenlere bağımsız hareket eğitimi verilmişti.

Sonraki Haber

Tunus’ta Kadın ve Gençlere Yönelik Kırsal Kalkınma Projesi Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Tunus’un kırsal bölgelerinde yaşayan kadın ve gençlerin sosyal refah ve ekonomik özgürlüklerini sağlamaya yönelik tarımsal destek projesi tamamlandı. Tunus Cumhuriyeti Jendouba Valiliği ve TİKA işbirliği ile kırsal...