Haberler

08 Mart 2018

Libya’da 400 Aileye Gıda Yardımı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Libya’nın farklı bölgelerindeki 400 ihtiyaç sahibi aileye 14 ton gıda yardımı ulaştırıldı.

Libya’da 2011 yılında gerçekleşen 17 Şubat Devriminden sonra artarak devam eden siyasi kriz, bazı bölgeler için insani krize dönüşmüş durumda. Özellikle zaman zaman çatışmaların meydana geldiği ve ulaşımında da aksaklıkların yaşandığı Fizan Bölgesi ile ülkenin doğu kesimlerinde, yerlerinden edilmiş kişiler ile yakınlarını çatışmalarda kaybeden aileler ve yetim çocuklar oldukça zor şartlarda hayatlarını idame ettiriyorlar.

Son aylarda yetkiler tarafından atılan olumlu adımlara ve olağan üstü gayretlere rağmen, başta bölgesel koşullar olmak üzere, ülkedeki siyasi ve ekonomik krizler ile zaman zaman ortaya çıkan çatışmaların etkisiyle;  başta sağlık, temiz su ve gıda olmak üzere temel ihtiyaçlar noktasında sorunlar devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılı verilerine göre Libya’da yaklaşık 400 bin mülteci, sığınmacı ve göçmen bulunuyor. İç göçe maruz kalan Libyalıların sayısı ise 217,022 olarak açıklanıyor. 

TİKA, ihtiyaç sahibi aileler ile yetim çocuklara yönelik gıda yardımında bulunuldu. TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş başkanlığında TİKA yetkililerinin başkent Trablus’a gerçekleştirdiği ziyaret esnasında,  Libya Sosyal İşler Bakanlığı Yefren Şubesi ile Kalkınma Derneği işbirliğinde Libya’nın Yafren kenti ile doğu bölgesine, ihtiyaç sahibi ve yetimlerin olduğu toplam 400 aileye ulaştırılmak üzere 14  ton gıda yardımında bulunuldu.

T.C. Trablus Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen teslim töreninde Trablus Büyükelçisi Ahmet Aydın Doğan, Türkiye’nin kardeş Libya halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve birçok alanda destek verdiğini, ülkemizin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak Libya’da yerlerinden edilmiş kişilere yardım faaliyetleri gerçekleştirdiğini, Libya makamları ve sivil toplum kuruluşlarının TİKA ile gerçekleştirdiği gıda yardımı çalışmasının da sözkonusu işbirliğinin güzel bir örneğini teşkil ettiğini belirtti. TİKA’ya ve Libyalı ortaklarına sergiledikleri işbirliği için teşekkür eden Büyükelçi Doğan, Türkiye’nin Libya’ya destek faaliyetlerinin Libya makamlarıyla işbirliği halinde devam edeceğini, TİKA heyetinin Libya ziyaretinin bu konudaki irademizi ortaya koyduğunu vurguladı.

TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş da, Libya ile Türkiye arasında kadim dostluğun olduğunu, birlikte neler yapabileceğini değerlendirmeye geldiklerini, aynı zamanda Libya’nın tecrübesinden de faydalanabileceklerini ifade etti. Kolabaş, bu vesileyle ihtiyaç sahibi aileler ile yetim çocuklara ulaştırılmak üzere temel gıda malzemelerinden oluşan gıda paketlerini hediye etmek istediklerini ifade etti.

TİKA,  Libya’daki mevcut şartların hafifletilmesi amacıyla başta sağlık ve eğitim olmak üzere bir dizi proje hayata geçirildi. Bu kapsamda TİKA tarafından Libya’nın doğusunda bulunan Beyda şehrinde engelli çocuklar için inşa edilen yaklaşık 1000 m2’lik Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi de faaliyetlerine devam etmekte ve Libya halkına hizmet veriyor.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile inşaatına başlanılan ve çalışmaları devam etmekte olan Misurata Fizyoterapi Hastanesinin de yakın bir zamanda tamamlanarak,  Türkiye Cumhuriyetinin bir hediyesi olarak Libya halkının hizmetine sunulması hedefleniyor.   

Sonraki Haber

TİKA'dan Dünyanın Pek Çok Bölgesinde Kadın İstihdamına Destek

Türkiye, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) eliyle dünyanın birçok bölgesinde kadınlara yönelik istihdamın artırılmasına ilişkin önemli projeler hayata geçiriyor. Balkanlar'dan Ortadoğu'ya, Afrika'dan Latin Amerika'ya dünyanın pek çok bölgesinde eğitim, sağlık, sosyal ve altyapı...