Haberler

13 Mayıs 2013

Kubbetü's Sahra'nın Altın Kaplama Alemi Yenilendi

İslam dünyasının önemli üç büyük mescidinden biri olan Mescid-i Aksa’nın Hareminde yer alan Kubbetü’s Sahra’nın Aleminin altın kaplaması Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yenilendi.

TİKA’nın katkılarıyla, Kubbetüs Sahra’nın Aleminin eski güzelliğine kavuşması için Kudüs’te çalışmalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yüksel Dede’nin hazırladığı rapor doğrultusunda, İtalya’dan altın varaklar ve diğer kimyasal malzemeler temin edildi.

Söz konusu projenin uygulaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Konzervasyon Merkezinden tarihi objeleri koruma alanında görevli iki uzman Kudüs’te görevlendirildi. Uzmanlar tarafından söz konusu rapor doğrultusunda temin edilen malzemelerle başarılı bir çalışma gerçekleştirilerek, 5 Mayıs 2013 tarihi itibariyle Kubbetüs Sahranın Alemi TİKA’nın katkılarıyla eski güzelliğine kavuşturuldu.

Tarihi ve kültürel mirasın korunması ve sahip çıkılması konusunda birçok başarılı projeler ortaya koyan TİKA, İslam dünyasının en kutsal üç mekanından biri olan Mescid-i Aksa’nın Haremi içerisinde yer alan eserlere sahip çıkma hususundaki başarılı faaliyetlerine böylece bir yenisini daha ekledi.

Sonraki Haber

Makedonya'daki Osmanlı Eserleri TİKA Tarafından Restore Ediliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Makedonya’da yaptığı çalışmalar kapsamında Osmanlı döneminden kalma 5 tarihi eserin restorasyonunu tamamlarken, bazı camii, külliye ile türbelerin restorasyon ve konservasyonu ise devam ediyor. TİKA, Makedonya’da gerçekleştirdiği projelerle Osmanlı döneminden...