Haberler

16 Nisan 2012

Kosova'da Türk El Sanatlarına Büyük İlgi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) ve AKEA Derneği işbirliğinde Kosova Cumhuriyeti’nin başkenti Priştine’de Ebru, Ahşap Boyama ve Takı Tasarım kursları başlatıldı. Halkın büyük ilgi gösterdiği kurslarda kayıt süresi geçmiş olmasına rağmen ek sınıflar açılıyor. Ev hanımlarından öğrencilere, sanatçılardan eğitimcilere tam 106 Kosovalı Türk El Sanatları üzerine çalışmalar yapıyor.

“Öğrencilikten Eğiticiliğe”

24 Mart 2012 tarihinde başlatılan kursların 3 ay sürmesi planlanıyor. Eğitim sürecinin sonunda öğrencilerin eserlerinden oluşan bir sergi düzenlenecek. Ayrıca KOMEK tarafından görevlendirecek öğretmenler tarafından tespit edilecek öğrenciler Türkiye’de eğitim almaya hak kazanacak. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Kosova’nın farklı yerlerinde açılması planlanan kurslarda, ülkemizde eğitim alan öğrencilerin eğitmen olarak istihdam edilmesi planlanıyor. Böylelikle Türk El Sanatlarının ülke genelinde tanıtılmış olacak.

8 Nisan 2012 tarihinde T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, TİKA Priştine Koordinatörü Adem Urfa, Konya Büyükşehir Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu ve TİKA yetkilileri Türk El Sanatları kursunu ziyaret etti.

“Proje Türk El Sanatlarının Tanıtılması Açısından Büyük Önem Taşıyor.”

Ziyaret sırasında T.C. Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, yeni başlamış olmalarına rağmen, ebru, ahşap boyama ve takı tasarım alanlarında büyük ilerleme kaydeden öğrencilerin çalışmalarını inceledi. Ozan, projenin Türk kültürünün ve sanatının Kosovalılara tanıtılması açısından büyük önem taşıdığını ve kurslara gösterilen ilgiden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

TİKA Priştine Program Koordinatörü hedeflerinin Türk kültür ve sanatını Kosovalılara tanıtmak, Kosova kültürel hayatını zenginleştirmek ve gönüllüleri sanatla buluşturmak olduğunu söyledi. Urfa ayrıca Kosovalılar tarafından kurslara gösterilen yoğun ilginin projenin amacına ulaştığının bir göstergesi olduğunu da dile getirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu yaptığı açıklamada, projeyi ileride Kosova’nın diğer şehirlerinde düzenleyeceklerini ancak asıl hedeflerinin kurslara katılan yetenekli kursiyerleri eğiterek, kendi dillerinde ders verebilmelerini sağlamak olduğunu ifade etti. Köseoğlu, Kosova’ya gelen eğitmenlerin daha önce Konya’dan gelen öğretmenlerin yetiştirdiği başarılı öğrencilerin olduğunun da altını çizdi.

Sonraki Haber

TİKA'dan Bahtiyarlık Zamanının Tiyatro Festivaline Destek

Türkmenistan’da son devlet başkanlığı seçimlerinden sonra “Bahtiyarlık Zamanı” olarak adlandırılan yeni dönemin ilk uluslararası tiyatro festivali 13-15 Nisan tarihleri arasında Aşkabat’ta gerçekleştirildi. Türkmenistan Kültür Bakanlığı tarafından organize edilen ve pek çok ülkeden tiyatro ve folklor...