Haberler

04 Aralık 2013

Kosova'da Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölümü Kütüphanesi'nin Açılışı Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Kosova’da Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Şarkiyat Bölümüne ait kütüphanenin donanım ve tefrişatı tamamlanarak açılışı gerçekleştirildi.

Kosova’da TİKA tarafından eğitim altyapılarının gelişmesine katkı sunmak amacıyla 2004 yılından bugüne kadar çok sayıda eğitim projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda TİKA desteği ile donanımı ve tefrişatı gerçekleştirilen Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölümü’ne ait kütüphane düzenlenen bir törenle açıldı. Törene TİKA Kosova Program Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisini temsilen İkinci Kâtip Volkan Başman, Priştine Üniversitesi Rektörü İbrahim Gashi, Filoloji Fakültesi Dekanı Sedat Kuqi, Şarkiyat Bölümü Başkanı İsa Memishi, Türkoloji Bölümü Başkanı İrfan Morina ve çok sayıda öğretim görevlisi ve Şarkiyat Bölümü öğrencileri katıldı.

Priştine Üniversitesi Rektörü Gashı, açılışta yaptığı konuşmada, Piriştine Üniversitesi’nin özellikle 1999 yılından önce çok zor şartlar altında çalışmalarını sürdürdüğünü ve tüm zorluklara rağmen bugünlere gelebildiklerini kaydetti. Priştine Üniversitesi Rektörü Gashı, Kosova’daki Türk kuruluşlarına ve özellikle de desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sundu. Filoloji Fakültesi Dekanı Sedat Kuqı ve Şarkiyat Bölümü Başkanı İsa Memıshı de yaptıkları konuşmalarında TİKA’ya sunmuş olduğu bu anlamlı destekten dolayı teşekkürlerini ilettiler.

Bugüne kadar TİKA olarak birçok sektörde Kosova’ya destek verdiklerini ifade eden TİKA Kosova Program Koordinatörü Ümütlü, Türkiye ve Kosova arasında köklü kültürel ve beşeri bağların yanı sıra asırlar öncesinden bugüne kadar uzanan bir kardeşlik bağının bulunduğuna vurgu yaptı. TİKA Kosova Program Koordinatörü Ümütlü, TİKA olarak eğitim sektörüne destek vermenin öneminin farkında olduklarına değinerek, “Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölümünün 40.Yılını kutladı, açılan yeni kütüphanenin donanımlı ve parlak bir neslin yetiştirilmesine katkı sağlamasını umut ediyorum” dedi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından TİKA Kosova Program Koordinatörü Ümütlü’ye bir plaket sunuldu. Plaket takdiminin ardından kütüphanenin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından davetliler Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi tarafından Şarkiyat Bölümünün 40.kuruluş yıldönümü nedeniyle hazırlanmış olan “Şarkiyat Bölümü Monografisi’nin tanıtımı toplantısına katıldılar. Bu programda Şarkiyat Bölümü Başkanı Memshi tarafından Şarkiyat Bölümü’nde 40 yıl emek veren ve emekliye ayrılan öğretim görevlilerine plaketler sunuldu.

Sonraki Haber

Kazakistan'da Çimkent İlahiyat Yüksekokulu'nda Mesleki Eğitim Kursları Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteğiyle Kazakistan’da Çimkent İlahiyat Meslek Yüksekokulu’nun kızlar bölümünde dikiş-nakış ve aşçılık üzerine mesleki eğitim kursları başladı. Kazakistan’ın Güney Kazakistan vilayetinin merkezi olan Çimkent şehrinde Çimkent İlahiyat Yüksekokulu 2008 yılından...