Haberler

24 Nisan 2012

Kosova'da İlk Kez Meyve Fidanı Yetiştirilecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Kosova Cumhuriyeti Tarım, Orman ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı arasında ülkedeki tarım kapasitesinin geliştirilmesi ve tarımsal kalkınmanın sağlanması amacıyla 19 Ağustos 2010 tarihinde imzalanan protokol doğrultusunda “Kosova Tarımsal Kapasite Geliştirilmesi Programı” hazırlandı. Programın ilk aşamasında T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 25 Kosovalı çiftçiye, Aile İşletmelerinde Örüaltı Sebze Üretimi eğitimi verildi.

Programın ikinci aşamasında ise “Klon Anaç Parseli, Damızlık Parseli ve Tam Bodur Elma Bahçesi Kurulması Projesi” hazırlandı ve proje geçtiğimiz hafta başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında Priştine Üniversitesi Ziraat ve Veterinerlik Fakültesi’ne ait arazide 3 dekarlık alana klon anaç parseli, 3 dekarlık alana kalem damızlık parseli ve 2 dekarlık alana tam bodur elma bahçesi kuruldu.

Kosova’da çok verimli tarım arazileri bulunmasuna rağmen, ülkenin tarımsal üretim iç tüketimin ihtiyaçlarını dahi karşılamaya yetmiyor. Kosova’da üretilen bütün meyvaların fidanları yurtdışından satın alınıyor. TİKA, Kosova Tarım Bakanlığı ve Priştine Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde kurulan 8 hektarlık bahçe ile Kosova’da ilk kez meyva fidanı yetiştirilmiş olacak. 3 yıl sürmesi planlanan proje ilk yılında 15 bin fidan üretimi hedeflenirken, 3. yıl ile birlikte yıllık fidan üretimi 70 bine çıkartılması planlanmaktadır. Proje kapsamında kurulan Tam Bodur Elma Bahçesi ile modern meyve üretiminin örnek bir uygulaması Kosova’ya taşındı.

Ayrıca “Klon Anaç Parseli, Damızlık Parseli ve Tam Bodur Elma Bahçesi” Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri için uygulamalı eğitimlerin verildiği bir bahçe olarak kullanılacak. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda pratik fidan ekimi, üretimi ve bahçe bakımı konusunda teorik ve uygulamalı eğitimler de düzenlendi. Eğitimlere katılan öğretim görevlileri ve öğrenciler, kendilerine verilen bu faydalı bilgilerden son derece memnun olduklarını ve bu tür eğitimlerin ileride de yapılması temennisinde bulundu.

TİKA tarafından Elma Bahçesi Kurulması’nın akabinde eğitim programları düzenlenmesi öngörülüyor.

Sonraki Haber

TİKA'dan Arnavutluk'ta Bilişim Teknolojileri Eğitimine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Arnavutluk’un Durres şehrinde 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesi olan Durres Aleksander Moisiu Üniversitesi’nin Bilişim ve Teknoloji Fakültesi’ne bilgisayar laboratuarı kuruldu. Öğrencilerine mezun olduktan sonra iyi iş...