Haberler

08 Ocak 2018

Kosova’da TİKA’dan Okul Öncesi Eğitime Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kosova’nın başkenti Priştine’de okul öncesi eğitimi veren Gezimi Yne Kreşi ve Ngjyrat Kreşi’nin eğitim kapasiteleri arttırıldı.

TİKA, Kosova’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Kosova’nın başkenti Priştine’de okul öncesi eğitimi veren Gezimi Yne Kreşi ve Ngjyrat Kreşi’nin eğitim kapasiteleri arttırıldı. Kreşlerde yapılan açılış törenleri T.C. Priştine Büyükelçisi Kılıcım Kılıç ve Priştine Belediye Başkanı Shpendi Ahmeti’nin yanı sıra öğretmenler, öğreciler ve velilerinin katılımları ile gerçekleştirildi. Büyükelçi Kılıç, yaptığı konuşmada, TİKA’nın çocuk, genç ve kadınlara yönelik projelerinin devam edeceğini söyleyerek, "Bu anlamda biz Kosovalı dostlarımızla daima yan yana ve omuz omuza olmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

“TİKA Priştine’nin en önemli yardım kuruluşu konumundadır”

Priştine Belediye Başkanı Ahmeti de Kosova ile Türkiye arasındaki mükemmel ilişkilere dikkati çekerek, Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği ve TİKA ile olan iyi iş birliğine gelecek yıl da devam edeceklerini belirtti. TİKA'nın bu tür sosyal projelerle Priştine Belediyesinin ana bağışçıları arasında bulunduğunu kaydeden Ahmeti, anaokullarına yapılan desteklerin önemini vurgulayarak,  "Priştine Belediyesine devamlı yardımlarından dolayı Türkiye ve TİKA'ya teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Özellikle bu yatırımlar çocuklarımızın ve ailelerimizin refahına doğrudan katkı sağladıkları için büyük önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Priştine’nin Hayvalia bölgesindeki tek belediye kreşi olan Ngjyrat Kreşi’nde 9 ay ile 6 yaş arasında dört yaş gurubuna ayrılmış toplam 35 çocuk eğitim almakla birlikte mevcut alan kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle yeni öğrenci kabulü yapılamamakta ve bölgenin kreş ihtiyacına cevap verilememekteydi. Az öğrenci sayısı nedeniyle kendisini finanse etmekte zorlanan ve kapanma tehlikesi bulunan kreşte TİKA tarafından yapılan inşaat ile 2 yeni sınıf oluşturulurken yenilenen mobilyalar ve sağlanan eğitim materyalleri ile hem daha fazla çocuğun sağlıklı koşullarda eğitim alabilmesine hem de kreşin finans sorununu aşabilmesine imkan sağlandı.

Priştine’de 1970 yılından bu yana hizmet veren ve 1-6 yaş arasında yaklaşık 420 öğrencinin bulunduğu Gëzimi Ynë Kreşi’nin oyun alanları çocukların sağlıklı ortamlarda eğitim almaları ve birlikte oyun oynayarak birlikte hareket edebilme ve toplumsal yaşama uyum sağlayabilmelerinin geliştirilmesi amacıyla TİKA tarafından yenilendi.

Çok kültürlülüğün sembolü Mozaik Sınıfı TİKA tarafından yenilendi

Gezimi Yne Kreşi bünyesinden 2007 yılından itibaren Arnavut ve Türk çocuklara birlikte eğitim sunan Mozaik Sınıfı da TİKA tarafından yenilendi. 11 Türk ve 11 Arnavut çocuğun birlikte eğitim gördüğü mozaik sınıfında hem Türkçe hem Arnavutça eğitim verilen, Kosova'daki çok kültürlülüğün ve birlikte yaşamın sembolü olan Mozaik Sınıfının tadilatı sonrasında mobilya ve eğitim materyalleri de TİKA tarafından yenilenerek öğrencilerin kullanımına sunuldu. 

Sonraki Haber

TİKA Bosna Hersek’te ATKAP İle İlk Yardım Gönüllüleri Eğitmeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Türk Kızılayı ve Aliance Of İnternational Doctors (AID) işbirliğinde gerçekleştirilen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) devam ediyor. TİKA, Kızılay ve AID işbirliğinde 2017 yılında başlanan ATKAP, Bosna Hersek...