Haberler

16 Ağustos 2013

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Yetimhaneye Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Kongo Demokratik Cumhuriyeti başkenti Kinşasa’da bulunan Busired yetimhanesine ekipman desteğinde bulunuldu.

1996-1997 ve 1998-2003 yılları arasında yaklaşık 5 milyon kişinin ölmesine, yüzbinlerce insanın da komşu ülke ve bölgelere sığınmasına yol açan iki iç savaş yaşayan Kongo Demokratik Cumhuriyeti yaralarını sarmaya çalışıyor. 21. yüzyılın en büyük insanlık faciası olarak nitelendirilen iç savaş döneminde şiddetten kaçıp başkent Kinşasa’ya sığınan çok sayıdaki insan zor şartlar altında hayata tutunma uğraşı veriyor. Talihsiz sığınmacılar arasında çocuklar en derin biçimde mağduriyete uğrayan kesim olarak dikkatleri çekiyor.

Kinşasa’da bulunan ve çoğunlukla Müslüman ailelerin yetim kalan çocuklarına güvenli ve hijyenik bir yuva sağlayan Busired adlı yetimhane aynı zamanda elindeki kısıtlı olanaklarla çocuklara eğitim imkanı da sunmaya çalışıyor. Bu çerçevede, TİKA, Kinşasa’nın en yoksul ve hijyen şartlarından uzak semtlerinden birinde bulunan ve elverişsizliklerle çevrili ortamda temizliğiyle adeta bir vaha konumundaki bu yetimhaneye, bilgisayar, bilgisayar malzemesi, çeşitli beyaz eşya, yorgan ve nevresim desteğinde bulundu.

TİKA tarafından temin edilen malzemeler düzenlenen törenle yetkililere törenle teslim edildi. Törene, Türkiye Kinşasa Büyükelçisi Bekir Uysal, TİKA yetkilileri, yetimhane idarecileri ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Müslüman toplumunun ileri gelenleri katıldı.
Törende açıklamada bulunan Busired yetimhanesi yöneticisi Buna Batchilly, zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veren ve ailelerini iç savaşa kurban vermiş olan çok sayıdaki çocuğun yetimhanede düzenli beslenme, sıcak ve temiz bir yuva ve eğitim olanaklarına kavuştuğunu söyledi. Busired yöneticisi Batchilly TİKA tarafından yapılan desteğin önemli eksiklikleri giderdiğini belirterek, Türkiye’nin Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yaşayan yetim ve öksüzlere yardım etmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Sonraki Haber

Somali'ye Yapılan Yardımlara Yönelik Basın Toplantısı Düzenlendi

Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlarla ilgili düzenlenen basın toplantısı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlara ilişkin düzenlenen basın toplantısına, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü...