Haberler

19 Aralık 2014

Kolombiya'nın Güney Bölgesi'nde Dört Okul Elektriğe Kavuşturuldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Kolombiya Caqueta Bölgesinde Fotovoltaik Alternatif Enerji Sistemleri Kurularak Okullara Elektrik Sağlanması ve Eğitim Standartlarının Yükseltilmesi Projesi kapsamında Kolombiya’nın Güney Bölgesinde 4 okul elektriğe kavuşturuldu.

Caqueta Bölgesinin genelinde okullar elektrik enerjisi olmadan eğitim yapıyorlar. Bölgenin 2 kasabasında 4 okulun elektriğe kavuşması amacıyla bir pilot proje hayata geçirilmesi planlanarak bunun çevreye örnek olması hedeflendi. Projenin gerçekleştirilmesiyle çocukların günümüz teknolojisi standartlarında gerekli eğitim alt yapısına kavuşmaları sağlandı. Öğretmenler için lojman, yatılı öğrenciler için yurt, kasaba halkı için sosyal – kültürel merkez olan okullarda geceleri ve hafta sonları da faaliyetler yapılması gerçekleştirildi. TİKA tarafından gerçekleştirilen söz konusu proje bölgede ve sadece Kolombiya’da değil aynı şartlardaki komşu ülkelerde de örnek olarak gösteriliyor. Projenin hayata geçirilmesi amacıyla Türkiye Bogota Büyükelçiliği ile işbirliği içinde gerekli alım işlemleri Temmuz ayında başlatılmıştı. Söz konusu proje 2014 yılı Kasım ayınca çalışır vaziyette Caqueta Valiliğine teslim edildi.

Puerto Rico ve Solano kasabaları Ankara’da yaklaşık 11.000 Km uzaklıkta Kolombiya’nın iki küçük kasabası olma özelliğini taşıyor. And dağlarına yaslanmış ve bu dağların sularıyla beslenen bölge büyük ekonomik sorunlar yaşıyor. Ekonomik verilere göre Kolombiya’nın en çok yardıma muhtaç olan alanı olarak nitelendiriliyor. Yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenenler arasında çocuklar yer alıyor. Ancak yaşadıkları ortamı kıyaslayamadıkları için, yaşdaşlarının nasıl ortamlarda eğitim gördüklerini bilmedikleri için doğdukları yerde mutlu olmayı öğrenmeye çalışan çocukların geleceklerine bir ışık getirmek, daha da mutlu olmaları için Türkiye ve Kolombiya yetkilileri işbirliği içinde bir pilot çalışma başlattı.

Çocukların eğitim koşulların iyileştirilmesi ile geleceğe yönelik umutların yeşermesi, yetişen yeni nesille beraber bölgenin kalkınmasına büyük destek olunması hedeflendi. TİKA’nın bölgede okullara sağladığı bu destekle bölge halkının ve idaresinin büyük minnettarlık duyduğu çok yerde dile getirildi. Okullarına sağlanan elektrik sayesinde internet ile dünyaya açılmalarının, gecelerine aydınlık getirilmesinin, en çok sevdikleri müzikleri dinlemelerinin, kültürel faaliyetlerinde teknolojik imkânlardan yararlanmaları söz konusu bölgede çocukları mutlu etti. Bölgedeki çocuklar sevinçlerini ifade edebilmek için şarkılar yazarak, yapılan projenin gelişimini tiyatro oyunu yazdılar.

Hafta içi çocukların eğitimi için kullanılan bu binaların akşamları ve hafta sonları bölge halkının yararlanacağı sosyal merkezler haline getirilmesi bölge yetkililerince dile getirildi. Okulların bazılarında öğretmenler sınıfları aynı zamanda lojman olarak kullanmakta olup bazı okullarda da evlerinin uzak olması nedeniyle yatılı eğitim sistemi uyguluyor. Okullara enerji sağlanması sayesinde öğrencilerin modern teknolojilerle tanışmalarının yanı sıra öğrenci ve öğretmenlerin gecelerine de aydınlık getirildi.

En önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi kullanılarak Caqueta’daki 4 eğitim merkezine elektrik sağlayacak projeden faydalanacak okullarda eğitim gören çocukların hayatlarının değişmesi yanı sıra, çevre dostu yapısıyla bölgede ve Amazonlardaki benzer koşullara sahip komşu ülkelerde uygulanabilecek bir örnek oluşturduğu şimdiden görülüyor.

Dört okula ulaşım ve projenin inşa edilmesi aşamasında bölge koşulları çalışmaları oldukça zorladı. Bazı okullara malzemeler, Caqueta Bölgesi Başkenti Florencia’dan 10 günlük nehir yolculuğu ile, bazı okullara ise 10 saatlik kamyon yolculuğu sonrası katırlarla sağlanabildi. Bölgenin sürekli yağış alması nedeniyle kara ulaşımında dahi sık sık sorunlar yaşandı. Teknik ekip Villa Del Rio okuluna ulaşmaya çalışırken çamura saplanan kamyonlarında 5 gün 5 gece toprağın kurumasını bekledi. TİKA tarafından tamamlanan söz konusu proje söz konusu bölgede memnuniyetle karşılandı.

Sonraki Haber

TİKA'dan Guatemala Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na Donanım Desteği

Guatemala Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bölgesel ve Kırsal İşbirliği Genel Müdürlüğü’ne (MAGA) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından donanım desteğinde bulunuldu. TİKA, ülkemizin çok yönlü dış politikası çerçevesinde Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde...