Haberler

11 Temmuz 2013

Klezna Camii'nin Tadilatı ve Donanımı Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Karadağ’ın en güneyinde yer alan Ulçin şehrinde bulunan Klezna Camii’nin tadilat ve donanımı tamamlanarak, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Karadağ’ın en güneyinde yer alan Ulçin (Ülgün) şehri Arnavutluk sınırının hemen yanında yer alıyor. Nüfusunun yüzde 87’si Müslüman Boşnak ve Arnavutlardan oluşan şehirde 6’sı şehir merkezinde olmak üzere çoğu Osmanlı döneminden kalma ve halen faaliyette olan 26 cami bulunuyor.

1660-1670 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen ve 1917 yılında restorasyonu yapılan Klezna Cami 1979 yılında yaşanan depremle yıkılmıştı. Bunu üzerine Klezna Camisinin bölge halkının katkılarıyla bir kısmının yeniden yaptırıldı. Eksik işlerin tamamlanması hususunda ise TİKA’ya destek talebinde bulunuldu. Cemaati Müslüman Arnavutlardan oluşan caminin bulunduğu bölge multi-etnik bir yapıya sahip olup 2 kilisenin bulunduğu köyün tek camisi olan Klezna Camisinde kadınlar ve çocuklar için ibadet alanı bulunmamaktaydı. TİKA tarafından yapılan çalışmalar sonucunda caminin onarımı gerçekleştirildi.

Kadın ve çocuklar için ibadet alanı düzenlenerek, 30 öğrencinin de eğitim alabileceği bir bölüm oluşturuldu. İnşaat, zemin ve boya badana işlerinin yanı sıra, 30 öğrencinin eğitimi için masa, sandalye, bilgisayar, yazıcı, projektör, seslendirme ve klima gibi teknik donanım ile caminin mihrap, minber, halı ve aydınlatmaları da yine TİKA tarafından yaptırıldı. Eğitim alacak çocukların dışında 100 kişilik cemaati bulunan Klezna Camisi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat ef. Feyziç, TİKA yetkilileri, Ulçin Belediye Başkanı Nazif Cungu, Karadağ’ın Türkiye Büyükelçiliği temsilcileri, Ulçin İslam Birliği yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Karadağ İslam Birliği Başkanı Feyziç törende yaptığı konuşmada TİKA’nın Karadağ’da Müslüman halka yönelik yapmış olduğu faaliyetlerden memnuniyet duyduğunu belirterek, teşekkürlerini sundu.

Sonraki Haber

Karadağ'da Berane Emniyet Müdürlüğü Binasının Onarımına Destek Verildi

Karadağ’ın Sancak Bölgesindeki Berane şehrinde bulunan Berane Emniyet Müdürlüğü binasının onarımına Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından destek verildi. Karadağ’da tüm sektörlerde önemli fiziki altyapı eksiklikler bulunuyor. Bu kapsamda 50 yıl öncesinde yaptırılan ve...