Haberler

13 Kasım 2013

Kızılderililere 200 Bin Dolarlık Yardım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Amerika Birleşik Devletleri’nin en batısında yer alan Oregon’da yaşayan Kızılderililere 200 bin dolarlık yardım yapacak.

TİKA tarafından Kızılderililere yapılacak yardım, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Konutu’nda düzenlenen resepsiyonla duyuruldu. Etkinliğe Washington Büyükelçisi Namık Tan, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Oregon’da bulunan Warm Springs Rezervasyonu kabile şefi Joseph Moses ile bazı Kızılderililer ve çok sayıda davetli katıldı. Gecede, Büyükelçi Tan ve TİKA Başkanı Çam, 200 bin dolarlık sembolik çeki Warm Springs Rezervasyonu kabile şefi Moses’a takdim etti. Yardımla birlikte TİKA, Warm Springs bölgesinde yaşayan yaklaşık 5 bin Kızıldereliye su yardımı götürecek.

Dost bir halka katkıda bulunmaktan dolayı mutluyuz
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam resepsiyonda yaptığı konuşmada, projeyi gelecek yılın ortalarına doğru bitirmek istediklerini söyledi. Projenin kendilerine yaklaşık bir yıl önce intikal ettiğini ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Türkiye-ABD ilişkilerine de dolaylı olarak katkı sağlayacak bir çalışma olarak projeyi bize getirdiklerinde değerlendirmelerimizi yaptık. Başta Sayın Başbakanımızın bu konudaki çalışmaları desteklemesi ve katkılarını vermesi neticesinde, bugün bu sembolik çalışmayı yapmış olduk. Burada inşaatı devam eden geniş bir yerleşim bölgesinde, Türkiye olarak biz bir su deposunun ve tesisatının kurulmasıyla ilgili kısma katkı sağlamış oluyoruz” diye konuştu. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Türkiye-ABD ilişkileri çerçevesinde Oregon’daki yerlilere, dost bir halka katkıda bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek konuşmasını tamamladı.

Mütevazı bir başlangıç
Washington Büyükelçisi Tan, Kızılderili kabileleriyle bir süredir ilişki yürüttüklerini dile getirdi. Kızılderililerin buradaki yaşamlarını biraz daha kolaylaştırmak adına ne gibi katkılarda bulunabileceklerini düşündüklerini ifade eden Washington Büyükelçisi Tan, “Öncelikle ticaret alanında bir katkıda bulunmayı düşünmüştük. Ancak daha sonra gördük ki hayatlarında böyle küçük, pratik yardımlara da ihtiyaçları var. Biz de o zaman TİKA’nın kapısını çaldık” dedi.

TİKA’nın yurtdışında gurur veren çalışmalar yaptığını belirten Washington Büyükelçisi Tan, “TİKA bizim burada başlattığımız sürecin büyük bir güçle katlanarak, daha faydalı bir sürece dönüşmesini sağladı. Kızılderili kabileleriyle ilişkilerimizin güçlendirilmesi bizim için mütevazi bir başlangıçtır” diye konuştu.

Sizlere teşekkür borçluyuz

Warm Springs Rezervasyonu kabile şefi Moses ise projenin hayatlarını kolaylaştıracağını dile getirdi., Türkiye ile dostluk ve ilişkileri sürdüreceklerini vurgulayan Warm Springs Rezervasyonu kabile şefi Moses, yapılan yardımlardan dolayı teşekkürlerini iletti.

Warm Springs Rezervasyonu kabile şefi Moses, 200 bin dolarlık yardımın yaklaşık 720 öğrencilik inşa etmekte oldukları okul için de kendilerine destek olacağını dile getirdi. Warm Springs Rezervasyonu kabile şefi Moses’in, su deposunun ve tesisatının kurulması yanında dağınık halde bulunan Kızılderelileri bir araya toplayacak olan 700 hane projesi ile inşası devam eden okulun yapımına da TİKA’nın destek olmasını istediği öğrenildi.

Etkinlik sonunda Warm Springs Rezervasyonu’ndan gelen Kızılderililer, yerel müziklerinden örnekler seslendirdi. Kızılderililer, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’a yerel çalgı aletiyle birlikte battaniye hediye ederken, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam da Kızılderililere bazı hediyeler sundu. Etkinlikte ayrıca Yıldız Sarayı fotoğraf arşivinde yer alan Kızılderili fotoğraflarından örnekler de sergilendi.

Sonraki Haber

Moğolistan'da Engelli Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Engelli Çocuklu Ebeveynler Derneği’nin talepleri doğrultusunda Moğolistan’da Bayan-Ölgiy Engelli Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin tadilatı yapıldı. Engelli Çocuklu Ebeveynler Derneği Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’dan 1700 km uzaklıkta Kazak asıllı...