Haberler

02 Mayıs 2018

Kitap Tutan Minik Eller Projesiyle Çocuklar Kitaplarla Buluştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Azerbaycan’da “Kitap Tutan Minik Eller Projesi” hayata geçirildi. Proje çerçevesinde düzenlenen bir dizi etkinliklerle Azerbaycanlı öğrencilere ortak tarihi kültürel şahsiyetlerimizi konu edinen 27 bin kitap hediye edildi.

TİKA’nın desteğiyle Gençliğe Yardım Fondu ve Firidun Bey Köçerli adına Azerbaycan Devlet Çocuk Kütüphanesi ortaklığında geliştirilen projenin açılış programı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Dünya Kitap Günü vesilesiyle Reşid Behbudov Devlet Müzik Tiyatrosu’nda gerçekleşti.

Açılış töreninde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Sayın Erkan Özoral, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin temelini oluşturan ortak tarihi kültürel şahsiyetlerin gelecek kuşaklara anlatılması açısından bu tür organizasyonların önemli olduğunu vurguladı. Proje kapsamında Türkiye’den davet edilen çocuk kitabı yazarları ve araştırmacı yazarlar Leyla İpekçi, Hayati Bice, Firdevs Kapuszıoğlu, Dr. Mustafa Tatcı ve Dr. Veysel Akkaya milli değerlerimizin yaşatılmasına katkı sağlayan söz konusu proje çerçevesinde Azerbaycanlı çocuklarla bir araya gelmelerinden dolayı memnuniyetlerini ifade ettiler.

Düzenlenen programda Azerbaycanlı ortaokul öğrencileri tarafından gösteriler düzenlendi.  Etkinliğin sonunda, proje çerçevesinde Azerbaycan Türkçesine uyarlanmış çeşitli yazarların kitaplarının yanı sıra Azerbaycanlı yazar Aziz Sultanov tarafından kaleme alınan Kardeşlik Destanı Nuri Paşa ve Seyit Yahya Baküvi eserlerinden oluşan kitap seti hediye edildi.

Ortak medeniyet değerlerimizin güçlendirilmesi ve ilkokul dönemindeki genç neslin tarihi şahsiyetlerle tanışmalarını hedefleyen projenin devamında aynı gün 149 sayılı Ağdam Göçmen Okulunda da 23 Nisan kutlamaları etkinliği ve kitap dağıtım töreni düzenlendi. Okul öğrencileri, veliler ve basın mensuplarının katıldığı tören, öğrencilerin milli masallarımızı konu alan gösteri ile devam etti.

“Kitap Tutan Minik Eller Projesi”nin projenin ikinci gününde davetliler, Bakü’de faaliyet gösteren Azerkitap Kitap Tanıtım Evi’nde Türk çocuk kitabı yazarları ve Azerbaycan’ın çocuk kitabı yazarları ile buluştu.  Azerbaycanlı ve Türk yazarların çocuk edebiyatı alanında ortak çalışma imkânları değerlendirildi. Görüşmenin ardından Azerkitap Kitap Tanıtım Evi’ne davet edilen gazi ve şehit ailelerinin çocuklarına kitaplar hediye edildi.

TİKA tarafından yürütülen proje kapsamında Türkiye’den davet edilen Çocuk kitabı yazarları ve araştırmacı yazarlar tarafından Azerbaycanlı gençlerimize yönelik ortak medeniyetimizin tarihi kültürel şahsiyetlerinin genç kuşaklara öğretilmesi ve tanıtılmasını konu alan konferanslar düzenlendi. Bu çerçevede, 23 Nisan tarihinde Dr. Mustafa Tatcı ve Leyla İpekçi’nin katılımıyla Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nde ve Bakü Yunus Emre Enstitüsü’nde “Yukarı İllerde Seyyah Bir Derviş: Yunus Emre” konferansları, 24 Nisan tarihinde Dr. Mustafa Tatcı, Leyla İpekçi, Dr. Veysel Akkaya ve Hayati Bice’nin katılımıyla Türkiye Diyanet Vakfı Bakü Türk Lisesi’nde “Yesevi Atadan Yunus Emre’ye: İrfan Geleneğimiz ” konferansı ve Hayati Bice ve Dr. Veysel Akkaya’nın katılımıyla Bakü Yunus Emre Enstitüsü’nde “Hoca Ahmet Yesevi ve Divanı Hikmet” konferansı gerçekleştirildi.

Sonraki Haber

Özbekistan-Türkiye Sağlık Haftası

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)'nın koordinasyonunda Özbekistan ve Türkiye Sağlık Bakanlıkları işbirliğinde başkent Taşkent'te düzenlenen "Özbekistan-Türkiye Sağlık Haftası" sona erdi. Nisan ayında Taşkent'te düzenlenen "Özbekistan-Türkiye Sağlık Haftası" kapsamında ülkeye gelen Türk doktorlar, yaklaşık 600 muayene ve 180...