Haberler

17 Aralık 2012

Kırım'da Eğitim İşbirliği Devam Ediyor

Kırım Özerk Cumhuriyeti Belogorsk bölgesinde bulunan Zuya 2 Numaralı Genel Eğitim Okulunun ek binası Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2008-2009 yılları arasında inşa edildi. Ek bina ile okul kazan dairesi ve spor salonu ile Kırım Tatarlarının milli mektebi niteliğindeki Zuya okulu dersliğe, bir laboratuvar sınıfına, birinci sınıf öğrencileri için 2 yatakhaneye, mutfak, çamaşırhane, öğretmen odası ve sağlık odası gibi bölümlerine kavuştu.

2010 yılında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kırım ziyareti sırasında yeni kurulan binaların açılış töreni gerçekleştirildi, ancak söz konusu binaların kullanıma açılması için gereken izin ve belgelerin resmi makamlardan alınması iki yıldan fazla sürdü.

Geçen süre içerisinde kullanılamayan okul binasında tespit edilen yeni ihtiyaçlar doğrultusunda TİKA tarafından teknik alt yapı çalışmaları yapıldı. Soğuk hava ve nem gibi mevsimsel etkilerden ötürü bir takım eksiklikler ortaya çıkması üzerine 2012 yılı Kasım-Aralık aylarında TİKA’nın desteğiyle ısıtma, su sağlama ve kanalizasyon sistemlerindeki arızalar giderildi ve kazan dairesinde ikinci ısıtma kazanı kuruldu. Yapılan çalışmaların ardından toplanan Belogorsk Bölge Meclisinin olağanüstü toplantısında Zuya 2 Numaralı Genel Eğitim Okulunun ek binalarının resmi olarak kullanıma açılması kararlaştırıldı.

11 Aralık 2012 tarihinde Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Belogorsk Belediye Başkanı Albert Kangiyev, Belogorsk Belediye Başkan Yardımcısı Akim Çolakayev ve Zuya 2 Numaralı Genel Eğitim Okulu Müdürü katılımıyla gerçekleştirilen okul açılış toplantısında okul müdürü Başkanlığımızın yaptığı değerli katkılardan dolayı duyulan sınırsız minnettarlığını ifade etti.
Belogorsk Belediye Başkanı Albert Kangiyev, Belogorsk bölgesinin kalkınmasında önemli yeri tutan özellikle eğitim alanında Başkanlığımızca yapılan tüm çalışmalardan dolayı Koordinatörlüğümüze teşekkür ederek, ileride verimli işbirliğine devam edilmesi hususunda ümitlerini dile getirdi.

Belogorsk Belediye Başkan Yardımcısı Akim Çolakayev; “TİKA, talebelerin okuması için elverişli koşulların oluşturmasının yanı sıra talebeleri başarılara teşvik ediyor. TİKA’nın desteğiyle kurulan spor salonunda Ukrayna genelindeki Taekwon-do turnuvaları ile güreş müsabakalarına ev sahipliliği yapılıyor. Zuya okulunda eğitim gören 30 öğrenci Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin bölgesel Taekwon-do takımının üyeleri olmakla birlikte onlar arasında 2 kez Ukrayna’nın Taekwon-do şampiyonu olan öğrenci yer alıyor. Mezun olduğunda Zuya talebeleri okulda elde edilen bilgi ve becerilerden dolayı Kırım Özerk Cumhuriyetinin en iyi kurumlarında eğitime ve çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca Belogorsk bölgesinde düzenlenen Rus dili olimpiyatına Zuya’dan katılan Kırım Tatar öğrencisi birinciliği kazandı. Bunun yanı sıra şunu vurgulamakta fayda var; Zuya 2 Numaralı Genel Eğitim Okulunun kapıları sadece Kırım Tatarları için değil, tüm öğrencileri için açık. Hâlihazırda anılan okulda Zuya’nın dışında yakında bulunan 5 köyden de çocuklar eğitim görüyor.” dedi.

Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat toplumun gelişmesinde eğitimin oynadığı rolün altını çizerek “Yaptığımız yatırımlardan en büyük ve önemli olan eğitime yapılan yatırımdır, çünkü insanların geleceği eğitim temelinde kurulur.” dedi. Konuşmasına devam ederek Hacı Bayram Bolat, TİKA’nın Kırım Tatarlarına yönelik yürüttüğü faaliyetlerinin, Kırım Tatarlarının Ukrayna’ya entegrasyonunu ve toplumun barış ve huzur içinde yaşamını sağladığını vurguladı.

Sonuç olarak, TİKA tarafından yapılan çalışmalardan dolayı yeni imkânlarla donanmış Zuya 2 Numaralı Genel Eğitim Okulu bölgedeki eğitim kalitesinin arttırılmasında katkıda bulunmaya devam edecek. Ayrıca hatırlanacağı gibi, Başkanlığımızın desteğiyle tamir edilen ve bu güne kadar açılmayan okullar arasında yer alan Belogorsk anaokulu da bir ay evvel resmi olarak hizmete açıldı. Böylece eğitim alalında işbirliğinin devam edilmesi için yapılacak çalışmaların ilk adımı oldu.

Sonraki Haber

TİKA'dan Azerbaycan'da Tarımsal Kalkınmaya Destek

Azerbaycan Devlet Programı kapsamında; ülkede üretimi yapılan ekmeklik buğdayın yeterli duruma getirilmesi için Ağcabedi ve Beylagan bölgelerinde belirlendi Yaklaşık 4.800 hektar büyüklüğündeki alanda özel pilot tarım işletmelerinin oluşturulmasıkararlaştırıldı. Söz konusu işletmelerde ileri teknoloji ile kaliteli...